Veronai baleset: a hozzátartozók bojkottra szólítanak fel

A családtagok szerint a busztársaság a felelős a tragédiáért: alvászavarral küzdő sofőrt osztott be az útra.

MN
2017. 04. 03. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A buszt működtető társaság bojkottjára szólítanak fel nyílt levelükben a veronai baleset áldozatainak hozzátartozói, akik szerint egyértelműen a Pizolit Kft. felelős a tragédiáért, mivel egy alvászavarokkal küzdő sofőrt osztott be egy hosszú, éjszakai vezetést is magában foglaló útra – írja a HVG.hu.

Az áldozatok hozzátartozói szerint végzetes hiba volt, hogy egy hosszú, éjszakai vezetést is magában foglaló útra engedtek el egy másfél éve alvászavarral küzdő sofőrt, akit 2016-ban ráadásul hónapokra eltiltottak a vezetéstől, de az illetékes orvos valamiért mégis visszaengedte a volán mögé. Nyílt levelükben emlékeztetnek arra, hogy Czakó tudott beosztottja betegségéről, de tartott egy esetleges munkaügyi pertől, erre hivatkozva nem mentette fel a munkavégzés alól. Mint írják, ennek ellenére egy olyan járművet vezetett, amelyik a leghosszabb útra indult a legveszélyesebb úton. Ráadásul gyerekekkel a háta mögött, 24 órás vezetéssel, éjjel-nappali menetben látta el a feladatát. Felidézik: 2016-ban négy olyan buszbaleset volt Magyarországon, ahol a sofőr alvási apnoé zavarban szenvedett, és elaludt a volán mögött.

„Nekünk nem volt lehetőségünk dönteni. Nem közölték velünk, hogy egy beteg ember vezeti a járművet” – hangsúlyozták a hozzátartozók, hozzátéve, hogy „a busztársaság az első számú és legnagyobb felelős. A buszért és a sofőrért is ő felel. A jog szerint a busztársaságnak objektív felelőssége van a veszélyes üzem során előforduló eseményért”.

A hozzátartozók arra is felhívták a figyelmet, hogy Czakó is tisztában volt azzal: munkatársa csak úgy képes biztonságban hazahozni az utasait, ha a készülék segítségével „kialudta magát”. Ezzel szemben úgy indították el a buszt, hogy egész éjjeli vezetés mellett másnap reggel értek volna Magyarországra, tehát gyakorlatilag elvették a sofőrtől azt a lehetőséget, hogy kipihenhesse magát.

Az áldozatok családtagjai arra kérnek mindenkit, hogy vállaljanak szolidaritást, és Czakó Tibor felelős magatartásának eljöveteléig, felelősségének felvállalásáig, a rendezésben vállalt szerepének tisztázásáig a Pizolit Kft. járműveire ne szálljanak fel, ne rendeljenek tőlük járatot, a megrendelt utakat pedig lehetőség szerint mondják le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.