Vizsgálódik a NAIH az orosz kód ügyében

Ennek befejezéséig nem adnak ki információt.

MN
2017. 04. 10. 19:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 444.hu írta meg, hogy a kormány megszegheti a hivatalos adatvédelmi tájékoztatóban tett ígéretet is: a tájékoztatóban arról írnak, hogy a közös személyes adatokat az adatkezelő nem továbbítja harmadik félnek és külföldre sem – csakhogy az oldal a Yandex nevű orosz mérőkóddal fut, amely a felhasználó által közölt információkat kódolt formában a Yandex.ru orosz szerverre továbbítja. Itt pedig viszonylag egyszerűen lehet dekódolni az adatcsomagot, és kinyerni belőle a személyes e-mail-címeket is – már ha a cím épp nem egy fiktív felhasználóhoz tartozik majd. Még nagyobb baj, hogy az adatokat aztán az orosz titkosszolgálat is lekérheti: 2011-es tőzsdére vezetése előtt a Yandex maga ismerte el, hogy több felhasználója adatait is átadta az FSZB-nek, amely így ellenzékiek után tudott kutakodni.

A kódot azóta eltávolították, ám az adatvédelmi jogsértés így is megtörténhetett, ezért a Hvg.hu szerette volna Péterfalvi Attilától megtudni, indít-e vizsgálatot a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az ügyben, és mikorra lehet eredménye egy ilyen vizsgálatnak, valamint milyen szankciókat hozhat a hivatal.

„Ezúton tájékoztatom, hogy az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatot indított, amelynek lezárásáig a Hatóság nem ad ki információt” – írta Péterfalvi irodája a lapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.