Zuglói iskolaügy: több mint félezer szülő tiltakozott

A magyarországi ortodox exarchátus továbbra sem lép vissza fenntartói szándékától.

Hutter Marianna
2017. 04. 12. 10:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 550 szülő jelezte aláírásával, hogy nem szeretné, ha a Városligeti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyházi fenntartásba kerülne – tudta meg a Magyar Nemzet. Mint lapunk beszámolt róla, a zuglói iskolát a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa szeretné átvenni, ám az ötlet a kezdetektől fogva felháborodást váltott ki az iskolai közösségből.

A családok és pedagógusok már azelőtt ellenezték a fenntartóváltást, hogy az egyház megtartotta volna ezzel kapcsolatos tájékoztatóját. Például a szülők előzetesen belső e-mailes felmérést végeztek, ahol egyértelmű volt, hogy az intézményt látogató 700-nál is több gyermek szülei közül több mint 400-an ellenzik a változást. Ennek hatására az intézmény igazgatója levélben kérte az egyházat, vonja vissza átvételi szándékát, és már az ezzel kapcsolatos tájékoztatást se tartsa meg. Ám ezt az egyház nem vette figyelembe, így az előzmények fényében érthető módon igen feszült hangulatban telt az exarchátus és a szülők múlt keddi találkozása. Az eseményen jelen volt Zugló polgármestere, Karácsony Gergely is, aki megígérte, az önkormányzat a szülői véleményeknek megfelelően fogja kialakítani saját álláspontját az ügyben. A szülők pedig a fórumon sem rejtették véka alá, hogy nem szeretnének változást, többen közülük ismételten kérték, az egyház lépjen vissza szándékától. Ám ebbe nem ment bele az exarchátus, így a szülők múlt pénteken aláírásaikkal fejezték ki ismételten tiltakozásukat.

Lapunk az ügyben korábban kereste az exarchátust, hogy megtudjuk, miért nem lépnek vissza fenntartói szándékuktól a nyilvánvaló ellenállást látva, de nem kaptunk választ. Ehhez hasonlóan tegnap a szintén illetékes Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata sem reagált kérdéseinkre lapzártánkig.

Józsefvárosban sem örülnek

Az exarchátus a józsefvárosi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolát is átvenné, ám az ottani szülők sem örültek ennek, ahogy az intézmény tantestülete sem. Utóbbi véleménye szerint az egyház szakmai és gazdasági koncepciójának hiánya veszélyezteti az iskola további sikeres működését és szakmai fejlődését. Ehhez hasonlóan Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere sem támogatja a fenntartóváltást. Az erről szóló előterjesztés már meg is született, ezt személyesen Kocsis, illetve alpolgármestere jegyzik. A lapunk birtokába jutott dokumentum arra hivatkozik: nincs az önkormányzatnak információja arról, hogy az érintett gyermekeknek és szüleiknek nem jelentene-e aránytalan terhet az átadás. Az előterjesztésről a héten dönt a képviselő-testület.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.