A CEU-s oktatók papírjait is vizsgálná a kormány

Nem csak a CEU-t mint intézményt kezdte ki a kormány: ellenőriznék azt is, hogy az egyetemi oktatók jogszerűen tartózkodnak-e az országban.

MN
2017. 05. 04. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb nyomásgyakorló eszközt vethetnek be a Közép-európai Egyetemmel szemben. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában olyan munkacsoport alakult, amely neve alapján a CEU-val való megegyezésen dolgozik, de többek között azt vizsgálnák, hogy az egyetem oktatói milyen foglalkoztatási jogviszonyban, munkavállalási és tartózkodási engedéllyel dolgoznak Magyarországon – írta meg a tárca levelére hivatkozva a Népszava.

A lap a tervezett vizsgálatok kapcsán megjegyzi, nem látszik, hogy bármilyen hatása lett volna a lex CEU-ügyben a Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt hétvégi fellépésének, vagy a nemzetközi és hazai kritikának. Hiába vonták kérdőre saját uniós párttársai Orbán Viktort a CEU-ügy miatt is. A Der Spiegel szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egyenesen kiabált Orbánnal. Úgy tudni, hogy Orbán végül ígéretet tett, hogy teljesíti a Bizottság feltételeit, azaz változtat a lex CEU-n.

Ehhez képest a kormány itthon bekeményített: Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője világossá tette, hogy a lex CEU-t annak ellenére sem módosítaná utólag a Fidesz-frakció, ha az Európai Bizottság ezt kérné.

Palkovics László oktatási államtitkár pedig indulatos cikket írt egy kanadai jobboldali újságnak, melyben azzal vádolta meg a CEU rektorát, Michael Ignatieffet, hogy az „túszul ejtette az akadémiai szabadságot Magyarországon”, szerinte ráadásul a rektor „a saját érdekében médiaháborút indított az Orbán-kormány ellen”, továbbá, hogy a CEU nem hajlandó tárgyalni a kormánnyal.

Az egyetem mindezt cáfolta: a lex CEU hatályba lépése óta eltelt három hétben a kormánytól senki sem tárgyalt a CEU-val. Ignatieff pedig a BBC-nek már arról beszélt, hogy intézményük elhagyhatja Budapestet, és már hat ország jelentkezett a CEU befogadásáért.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.