A csúfos vereség után lemondhat az MSZP hajdú-bihari elnöke

Súlyos következményei lehetnek annak, hogy míg a DK 10, az MSZP csak 5 százalékot ért el Debrecenben.

Katona Mariann
2017. 05. 08. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos következményei lehetnek annak, hogy a vasárnapi debreceni időközi választáson az MSZP jelöltje súlyos vereséget szenvedett. A Magyar Nemzet információi szerint Huszka Imre, a párt Hajdú-Bihar megyei elnöke már korábban jelezte, hogy egy rossz eredmény esetén vállalná a következményeket, és adott esetben posztjáról is lemondana, így könnyen lehet, hogy az MSZP-s jelölt veresége a megyei elnöki székébe kerül.

Lapunk elérte Huszka Imrét, aki azonban az esetleges lemondásáról szóló híreket nem erősítette meg, igaz nem is cáfolta. Csak annyit kérdezett, hogy kitől értesültünk erről az információról, majd bármiféle válasz nélkül későbbi visszahívást kért, és elköszönt.

Debrecenben amiatt írták ki az időközi voksolást, mert Danku Attila kormánypárti önkormányzati képviselő januárban elhunyt. A baloldalon ezután komoly vita alakult ki, hogy legyen-e, és ha igen, milyen feltételekkel helyben együttműködés, a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció a sajtóban üzengetett egymásnak. Egymást vádolták, amiért nem tudtak egyezségre jutni, végül mindkét párt önállóan mérette meg magát.

A voksoláson a Fidesz–KDNP jelölte, Türk László 58 százalékkal győzött, a második pedig a jobbikos Keresztesy Gergő lett 16 százalékkal. A baloldali indulók csak ezután jöttek: a DK színeiben versenybe szálló Vaszkó Imre 9, az MSZP-s Pásztor Patrik pedig kevesebb mint 5 százalékot ért el.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azonnal ki is használta a lehetőséget, és arról értekezett a Facebookon, hogy az „MSZP nehezen emészti, hogy elvesztette kizárólagos szerepét”. Pedig – mint fogalmazott – „mások is a placcon vannak”. Gyurcsány kitért arra is, hogy kétszer indultak helyi választáson egymással szemben: Dunaújvárosban egy éve a DK több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a szocialisták, most pedig Debrecenben szintén majdnem dupla annyit. „Elég a bizonyítékokból?” – tette fel a kérdést, egyértelműen üzenve Botka Lászlónak azt is, hogy „nem diktálni, hanem tárgyalni kell”.

Az MSZP a voksolás után egyáltalán nem reagált arra, hogy baloldali ellenfelei hogyan szerepeltek. Közleményükben csak azt fejtették ki, hogy egy erősen jobboldali körzetben őrizte meg a mandátumát a Fidesz. A szocialisták egy huszonegy éves, egyetemista fiatalembernek adtak lehetőséget arra, hogy politikai tapasztalatot szerezzen, az eredménnyel nyilván nem lehetnek elégedettek, de indulójuk helytállásával – mint írták – igen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.