A dühös tüntetőkből építene győztes pártot a Momentum

A Momentum elsőként jelentkezett be arra, hogy becsatornázza a tüntetéssorozat résztvevőit egy politikai erőbe.

Kovács Áron
2017. 05. 01. 20:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Dühösek vagyunk, cselekedni akarunk, és mi építjük a modern, XXI. századi Magyarországot” – nagyon erősen leegyszerűsítve így lehet összefoglalni a Momentum Mozgalom hétfő esti tüntetésén elhangzott beszédeket. A lényeg ennél egy kicsit bonyolultabb: a Momentum elsőként jelentkezett be arra, hogy becsatornázza az elmúlt hetek tüntetéssorozatának résztvevőit egy szervezett politikai erőbe, és konkrétabb jelszavakat adjon az „Elegünk van!” helyett.

Elsőre talán úgy tűnhet, hogy a Momentum is későn ébredt, de a május 1-jei tüntetést már húsvét előtt, április 13-án meghirdették, és nyilván egy EU-párti tüntetés természetes dátuma az EU-csatlakozás évfordulója, és amúgy is, ilyenkor hagyományosan politikailag aktívabbak az emberek. A tüntetők száma messze nem érte el a CEU melletti nagy demonstrációét, de így is több ezren vonultak végig a Szabadság térről a Hősök terére, hogy meghallgassák a Momentum vezetőit.

Fekete-Győr András, a párt elnöke ugyan nem kifejezetten karizmatikus szónok, de a tüntetéssorozat felszólalói közül elsőként próbált meg rendszerszerű magyarázatot adni arra, hogy mi történik az országban, és kínált valamilyen cselekvési lehetőséget az elégedetlenkedőknek. A magyarázat röviden úgy szól, hogy Orbán Viktor nem érti a modern világot, sőt fél is tőle, ezért nyom el mindent, ezért vezetné ki Magyarországot Európából is.

Ehhez képest – legalábbis Fekete-Győr beszédében – a Momentum képviseli a világot látott, képzett, tettre kész fiatalságot, amelyik meg akarja haladni a régi történeteket, amelyik nem fél, és felépíti az új, szebb világot. „Nem Mészáros Lőrincek, hanem Széchenyi Istvánok építik a hazát” – mondta a pártelnök, amivel durvábban megsértette a kormánypártokat, mint sokan gondolnák, hiszen Széchenyi régóta hivatkozási alap számukra.

Cselekvési lehetőségként egyelőre azt ajánlotta, hogy mindenki csatlakozzon az országos szervezetet építő Momentumhoz – mert a Momentum lesz az, amely októberben programot hirdet, majd indul a 2018-as választáson, és egy év alatt a semmiből a parlamentbe kerül –, és váljon maga is médiává, segítsen eljuttatni az üzeneteket azokhoz, akik csak a propagandát hallják. És persze van tízezernyi matricájuk, amellyel át lehet ragasztani a kormány plakátjait, ez is egyfajta politikai cselekvés.

A demonstráció után a tüntetők egy része szokás szerint az Oktogon felé vette az irányt, erről percről percre tudósításunkban olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.