A Fidesz meghosszabbítaná a nemzeti konzultációt

Május 31-éig tolnák ki a határidőt, mert szerintük egyes országrészekbe nem jutottak el időben a kérdőívek.

MN
2017. 05. 16. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy május 20-áról május 31-éig hosszabbítsa meg a nemzeti konzultációt – jelentette be Kósa Lajos budapesti sajtótájékoztatóján. Az MTI beszámolója szerint a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője azzal indokolta a kérést, hogy több jelzés érkezett hozzájuk arról, hogy egyes országrészekbe későn mentek ki a konzultációs ívek.

A politikus azt is kérte: a kabinet kezdje feldolgozni a válaszokat és közölni a részeredményeket annak érdekében, hogy az Országgyűlés még a tavaszi ülésszakban az emberek véleményének figyelembevételével tudjon döntést hozni azokban a témákban, amelyeket a konzultáció érint. Példaként hozta a költségvetést, amely a migrációval összefüggő feladatokra – határvédelemre, a tranzitzónára, válságkezelési költségekre – közel hatszázmilliárd forintot irányozott elő.

Kósa szerint a külföldi befolyás érvényre juttatásáért küzdő szervezetek ügyében is fontos a választók álláspontja. Elmondta, hogy várhatóan az ülésszak utolsó hetében lesz zárószavazás a kérdésben, a törvényalkotási bizottság az előterjesztőkkel egyeztetve megállította a javaslat vitáját. Ezt egyebek mellett azzal magyarázta Kósa Lajos, hogy szeretnék megvárni a Velencei Bizottság előzetes szakbizottsági álláspontját, amely várhatóan kilencven százalékban megegyezik majd a későbbi hivatalos jelentéssel. Az ez alapján felmerülő módosító javaslatokat is tudják még érvényesíteni a törvényalkotás során – fejtette ki.

A kormánypárti politikus az állami hírügynökség szerint arról is beszélt, hogy hétfőig 1,39 millió ember nyilvánított véleményt a nemzeti konzultáció hat kérdésében. Az érintettek 93 százaléka postai úton juttatta el válaszát a kormányhoz, 6,5 százalék pedig az internetes kitöltést választotta.

Noha interneten is lehet konzultálni Brüsszel és a migránsbiznisz megállításáról, a kormányzati oldal könnyen kijátszható: korábban megírtuk, hogy érvényes ímélcímek segítségével bárki annyi levelet küldhet el, amennyit nem szégyell. Ám nemcsak emiatt volt aggályos a konzultáció internetes felülete: a 444 április 9-én írta meg, hogy egy orosz kód is fut az oldalon – vagyis személyes adatok kerülhettek orosz szerverre –, azóta az illetékesek megfogalmazása szerint „a félreértések, rosszindulatú félremagyarázások elkerülése végett” eltávolították a kódot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.