A hallgatói ösztöndíjak tíz év utáni emeléséért kardoskodik a HÖOK

Utoljára a Gyurcsány-kormány idején emelkedtek az ösztöndíjak, a panaszok szerint „nem éri meg tanulni”.

MN
2017. 05. 13. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hallgatói ösztöndíjak utolsó emelésére a 2006/2007-es tanévben került sor, ám akkor is csak úgy tudták növelni a juttatásokat, hogy a kormány szűkítette a jogosultak körét. A HÖOK eddigi tapasztalatai szerint ez az egyik legégetőbb probléma a hallgatók körében, ezért a hallgatói szervezet szombathelyi közgyűlésén is kiemelt figyelmet szentelnek ennek – összegezhető Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke szombati MTI-nyilatkozata alapján. Az elnök szerint az ügy a tanulás becsületéről, megbecsüléséről szól.

Amennyiben csak az infláció értékével emelnék meg az ösztöndíjakat, az önmagában 12 milliárd forint forrásbővítést igényelne – mutatják a HÖOK számításai. Korábban beszámoltunk róla, hogy a HÖOK által kidolgozott javaslat a felsőoktatási kerekasztal előtt van hónapok óta, ám döntés nem született még, Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke Balog Zoltán miniszterrel egyetértésben úgy nyilatkozott, hogy szerintük „nem kiforrott a koncepció”. Erről a HÖOK-nak ugyan más véleménye van, de Gulyás Tibor a napokban jelezte lapunknak, hogy megerősítést kaptak arra, hogy a Balog Zoltán által vezetett minisztérium részéről élvezi javaslatuk a támogatást, a döntésbe a nemzetgazdasági tárca beleegyezése is kell. 

A HÖOK közgyűlésén kiemelten foglalkoznak az országos kollégiumfejlesztési stratégia következő ütemével, annak megvalósulásával is. Folytatni szeretnék a HÖOK megreformálása érdekében tett lépéseket, várhatóan elfogadnak egy szabályzatot a hallgatói önkormányzatba megválasztott képviselők jutalmazásáról, amelynek szavai szerint az a célja, hogy jobban, átláthatóbban működjenek ezek az önkormányzatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.