A Kúriához fordul népszavazási kérdései miatt a Momentum

Nem nyugodnak bele az NVB döntésébe.

Marosi Adrienn
2017. 05. 03. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum népszavazást kezdeményezett a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) arról, hogy ne lehessen olyan személy miniszterelnök, akit az Országgyűlés korábban már kétszer javasolt a pozícióra, a kezdeményezést a közvélemény-kutatások szerint a magyarok csaknem kétharmada támogatja – írja közleményben a Momentum.

A két kérdés a következő volt:

„Tegnap az NVB a Momentum mindkét népszavazási kérdését visszautasította, annak ellenére, hogy azok jogilag helyesek voltak. Ezzel az NVB Orbán hatalmát védi ahelyett, hogy független szervként az emberek érdekeit és a társadalmi párbeszédet szolgálnák” – közölte a Momentum.

A közleményben azt írják, az NVB szerint a kérdés alaptörvény-módosításra irányul, ezért nem lehet róla népszavazást tartani. „Ez az érvelés nem állja meg a helyét. A kérdés szövegében is benne van, hogy nem az alaptörvényt, hanem a kormány tagjainak jogállásáról szóló törvényt kell módosítani. Azt a törvényt, amely szabályozza a miniszterelnök választhatóságának feltételeit: például kimondja, hogy csak olyan személy lehet miniszterelnök, aki büntetlen előéletű. A Momentum népszavazási kérdése ezen feltételek mellé emelné be azt, hogy ne lehessen olyan személy miniszterelnök, akit már korábban kétszer megválasztott az Országgyűlés. Ebből kifolyólag tehát egyértelmű, hogy a kérdés nem irányul alaptörvény-módosításra. Sajnos az NVB nem indokolta meg, hogy szerintük miért irányulna a kérdés alaptörvény-módosításra, ezért nem tudjuk, hogy ők miért gondolják másképp” – közölte a Momentum.

Az NVB emellett úgy véli, nem egyértelmű, hogy a kérdés csak két egymást követő ciklusra vonatkozik vagy megszakításokkal is érvényes. Ezzel kapcsolatban a Momentum közölte: mivel a kérdés csak annyit mond ki, hogy akit már kétszer megválasztottak, azt ne lehessen harmadszor is megválasztani, ezért egyértelmű, hogy a kérdés nem csak egymást követő ciklusokra vonatkozik. „Az NVB egy gumifogalmat használva akarja megerősíteni a jogilag gyenge érvelését” – fűzték hozzá.

A Momentum csütörtökön a Kúriához fordul felülvizsgálatért. „Bízunk benne, hogy az NVB-vel ellentétben a Kúria szakmai érvek mentén fog dönteni a helyes jogi álláspont megállapítása érdekében. 90 napjuk lesz a döntésre: bízunk abban, hogy minél hamarabb érdemi párbeszédet folytathatunk a magyar emberekkel is a kérdésről” – fogalmaztak a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.