A magyar titkosszolgálatok szerint nincsenek terhelő információk Orbánról

A nemzetbiztonsági bizottság ülésére sem Gyurcsány, sem Orbán nem ment el.

MN
2017. 05. 10. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A titkosszolgálatok az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát arról tájékoztatták: Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatban semmilyen terhelő adat, információ nem áll rendelkezésre – erről számoltak be a szerdai zárt ülés után a testület tagjai a sajtónak. Az MTI tudósítása alapján Molnár Zsolt, a bizottság elnöke hozzátette: az 1990 óta hivatalban lévő magyar miniszterelnökkel kapcsolatban a nemzeti szuverenitást érintő biztonsági kockázat nem merült fel.

Az MSZP múlt pénteken jelentette be: kezdeményezik, hogy a nemzetbiztonsági bizottság hallgassa meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt. A volt miniszterelnök korábban azt állította: látott egy bankszámlakivonatot, amellyel a jelenlegi kormányfőt sakkban tarthatják Moszkvából, konkrét bizonyítéka ugyanakkor nincs.

A meghívásra a Fidesz közleményben úgy reagált, hogy az MSZP és Gyurcsány rendezze a belső háborúit egymás között.

Gyurcsány Ferenc a Hír TV kérdésére korábban elmondta: a bizottsági ülésen azért nem vesz részt, mert Orbán Viktor sem fog elmenni. Eredetileg jó ötletnek tartotta a meghallgatást, de a bizottság szocialista elnökétől megtudta, hogy Orbán nem válaszolt a meghívásra, a testület fideszes alelnöke, Németh Szilárd pedig azt mondta, hogy nem fog elmenni a kormányfő. A DK elnöke hozzátette: Gyurcsány a jövő héten, személyesen fogja tájékoztatni a bizottság elnökét.

Molnár Zsolt az állami hírügynökség tudósítása szerint sajnálatosnak nevezte, hogy a jogállamiságot és a parlamentarizmust nem tisztelve sem Orbán Viktor, sem Gyurcsány Ferenc nem jelent meg a testület ülésén. Kiemelte: szerettek volna fontos kérdéseket feltenni a nemzet szuverenitását érintően és tisztázni az elmúlt hetekben elhangzott állításokat.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja is megerősítette, hogy a titkosszolgálatok azt mondták: a miniszterelnökkel kapcsolatban semmilyen terhelő adat, információ nem áll rendelkezésre. A politikus úgy véli, Gyurcsány Ferenc „hazudott vagy szélhámoskodott”. Mirkóczki felvetette: ha Gyurcsány valóban rendelkezik terhelő információval, akkor hivatali ideje alatt, illetve azóta képviselőként mire várt, s vár jelenleg is?

Az LMP-s Szél Bernadett felszólította Gyurcsány Ferencet, ha valóban vannak bizonyítékai, az egész bizottság előtt mutassa be.

A fideszes Németh Szilárd úgy vélekedett: a Gyurcsány Ferenc által elkezdett ügy nem a nemzetbiztonsági bizottságra tartozik, hanem „orvosi eset”.

A szerdai zárt ülés kezdete után Gréczy Zsolt, a DK szóvivője a Képviselői Irodaház előtt tartott sajtótájékoztatóján felidézte: a testület ülésének egyik napirendi pontja az lett volna, hogy Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc jelenlétében szembesül azokkal az információkkal, amelyekről a DK elnöke korábban beszélt. Mivel Orbán Viktor „nem vállalta a szembesítést”, Gyurcsány Ferenc a nemzetbiztonsági bizottság elnökét tájékoztatja majd – tette hozzá Gréczy Zsolt.

A bizottság elnöke ennek kapcsán azt mondta, még nem egyeztettek a részletekről, de biztos nem négyszemközti lesz a találkozó Gyurcsány Ferenccel. Annak hivatali helyiségben kell létrejönnie, ahol biztosítva van a minősített iratkezelés, a titoktartás, s jelen kell lennie egy jegyzőkönyvvezetőnek, aki jegyzőkönyvet készít a találkozón elhangzottakról – fejtette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.