Állami autóbeszerzés 45 milliárdért

A rendvédelmi szerveknek és a honvédségnek vesznek 45 milliárdból új járműveket – derül ki a közbeszerzési értesítőből.

MN
2017. 05. 23. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 45 milliárdos összeg nettóban értendő, azaz áfa nélkül. A felhívás 14 részből áll, a pénz több mint egyharmadából – 17 milliárdból – pedig felső középkategóriás autókat vennének. Mégpedig a kormány kedvenc típusát, amelyet a miniszterek és államtitkárok is használnak – számolt be a részletekről a Hír TV. A szakértő úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen autó 7,5-8 millió forintnál kezdődik, de az árat a felszereltség feltornázhatja 10 millió forintra is.

Bár Orbán Viktor kormányfő a pazarlás visszaszorítására a közszférában 2010-ben még teljes telefon-, bútor-, gépkocsivásárlás és cserestopot hirdetett, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke ma már arról beszélt, a gigatenderben nincs semmi különös. – Az ilyen járműveket a fokozott igénybevétel miatt gyakrabban kell cseréni, mint egy családi autót – érvelt Kósa Lajos.

Az LMP viszont másra költené a tízmilliárdokat. Társelnökük, Szél Bernadett azt mondta: Önmagában azzal nincs gond, hogyha a rendőröknek van mivel járni, sőt, hát az lenne a cél. A probléma az, hogy a rendőrségnek a legnagyobb problémája még mindig a létszámhiány és az, hogy alulfizetettek a rendőrök. Szerinte amíg ezeket a kérdéseket nem sikerül rendezni, addig minden mást hátrébb kell sorolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.