Az államtitkár elismerte: nem akarják emelni a családi pótlékot

A sokat emlegetett demográfiai programról Novák Katalin nem árult el részleteket.

MN
2017. 05. 10. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a jelenlegi formájában nem kíván hozzányúlni a családi pótlék 2008 óta változatlan összegéhez – ismerte el az ATV Start című műsorában Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Az elmúlt hetekben többször felmerült, hogy valamilyen, alanyi jogon járó támogatással javítaná a kormány a gyermekvállalási kedvet, de az államtitkár erről nem árult el részleteket.

Az okokat firtató kérdésre Novák Katalin azt mondta: sokkal hatékonyabb eszköznek tartják, ha munkalehetőséget adnak a családoknak; a munkához kötött támogatásokat – családi adókedvezmény formájában – már eddig is jelentősen emelték, és emelik jövőre is. Az államtitkár szerint az alacsonyabb jövedelműek is igénybe tudják venni az adókedvezményt, hiszen ők lényegében nem fizetnek személyi jövedelemadót.

Arra a felvetésre, hogy a magasabb jövedelműeket jobban támogatja a rendszer, Novák Katalin úgy reagált: „aki többet keres, annak több pénze is van, ez általában így van”, de például a magasabb jövedelműek nem tudják a teljes fizetésük után igénybe venni az adókedvezményt. A családi adókedvezményhez dolgozni kell, és bejelentett jövedelemmel kell rendelkezni – mondta az államtitkár, és elismerte, hogy munkahely nélkül „mit sem érne ez a megközelítés”.

A szocialisták közleményben reagáltak, amelyben azt írták: utoljára az MSZP emelte a családi pótlékot, és „szégyen, hogy a Fidesz-kormány hét év kormányzás után sem hajlandó több pénzt adni a családoknak”. A Fidesz a gazdagok pártjaként cserbenhagyja azokat a kevésbé tehetőseket, akik az átlagos vagy annál alacsonyabb fizetésük miatt nem kaphatják meg a családi adókedvezményt – írták. A párt ígérete szerint Botka László kormánya 2018 után „igazságot fog tenni”, vagyis emelni fogja a családok juttatásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.