Az egója vezette Magomed Daszajevet?

Az orosz nagykövetség illetékese szerint mesterséges hangulatkeltés folyik, s elhatárolódnak a csecsen férfi provokatív fellépésétől.

Stier Gábor
2017. 05. 02. 4:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mesterséges hangulatkeltés folyik, amely láthatóan jól illeszkedik a magyar parlamenti választásokat felvezető politikai kampányba – fogalmazott lapunknak a nagykövetség illetékese, nyomatékosítva, hogy Oroszország nem akar beavatkozni a magyar belpolitikába. – Bármennyire szeretnék is ezt sokan – tette hozzá –, a nagykövetség nem részese a zűrzavarnak.”  A követség bízik abban is, hogy a Szabadság téri hősi katonai emlékmű a történtek nyomán nem kerül a politikai viták középpontjába.

A Komáromy Gergely aktivista által „egyenes adásban” közvetített rongálást közleményben ítélte el az orosz külügyminisztérium, megjegyezve a magyar hatóságok operatív fellépését a vandálokkal szemben. Az állásfoglalásból kitűnik, hogy Moszkvában tisztában vannak azzal is, hogy valójában a kormányellenes tiltakozások sorába illeszkedik az akció. Az állásfoglalás emlékeztet a történelmi revansizmus Európában a ruszofób erők által felkorbácsolt hullámára, s reményét fejezi ki, hogy a magyar hatóságok az érzékeny kérdéskört szabályozó kétoldalú megállapodásoknak megfelelően a továbbiakban is biztosítják a szovjet/orosz emlékezeti örökség, emlékművek érinthetetlenségét.

A magyar hatóságok megnyugtató és gyors intézkedését emelték ki lapunknak a budapesti nagykövetségen is. A képviselet illetékese elmondta, éppen ezt látva nem léptek a Szabadság téri szovjet emlékmű befestése, megrongálása miatt. Pedig Komáromy tette után sokan felháborodtak, de a sajtó csak a vele közös, bocsánatkérő videóban szereplő csecsen Daszajev szavait kapta fel. Mint a követség illetékese egyébként elmondta, Magomed Daszajev nincs bejegyezve orosz állampolgárként a nagykövetség konzuli osztályán, s a budapesti képviseletnek nincs is vele kapcsolata, hacsak az egyik közösségi portál zárt csoportjában zajlott szóváltást nem tekintjük annak.

A diplomáciai képviselet munkatársa elmondta, a zárt csoport elnevezése Orosz nyelvű Magyarország, s a nagykövetség azért van abban jelen, hogy kapcsolatot tartson a honfitársakkal, az orosz állampolgárokkal. Érzékelték a körben Komáromy tette után kialakult, felháborodott hangulatot, de amikor meglátták, hogy Magomed Daszajev lincselésre buzdít, azonnal elhatárolódtak minden törvénybe ütköző cselekménytől. „Felhívtuk a figyelmet arra, hogy ez provokáció, amelyet el kell kerülni. Elmondtuk azt is, hogy a nagykövetség elégedett a magyar hatóságok fellépésével. Magomed erre durván reagált, mire a követség azonnal megszüntette vele a kapcsolatot. Meg kell jegyezni, hogy Daszajev sem ragaszkodott ahhoz, hogy kapcsolatban legyen a külképviselet” – mesélte az illetékes. 

A külképviselet az „ügy” kapcsán nem beszélne botrányról, inkább egy mesterségesen felfújt történetről. „Ezt így látták a magyar hatóságok is” – jegyzi meg az illetékes. Az Oroszországi Föderáció nagykövetsége úgy látja, hogy Magomed Daszajev provokatív fellépése csak rontotta a légkört, s árt Oroszország megítélésének. A képviselet szerint Daszajevet lépéseiben valójában nem is a szovjet hősi emlékmű meggyalázásának ténye, nem a patriotizmus, hanem a szereplési vágy, saját egója vezette.

Lapunk megkérdezte azt is, a követség kérése volt-e, hogy az előtte a napokban zajló tüntetés résztvevői csak az épülettől tisztes távolságban tiltakozhattak. „Mi nem utasítjuk a magyar hatóságokat” – fogalmazott az illetékes. A nagykövetség csupán ezúttal is azt kérte, hogy a bécsi egyezmény értelmében szavatolják a diplomáciai képviselet biztonságát. Hogy ez miképp zajlik, azt mindig a fogadó ország hatóságai döntik el, így volt ebben az esetben is. „Az orosz nagykövetség tehát nem kért semmilyen konkrét intézkedést, így azt sem, hogy a tüntetők hány méterre közelíthessék meg a képviselet épületét” – mondta a diplomata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.