Az Együtt politikusa szerint Romániából szennyezik a Szamost és a Tiszát

Egy határhoz közeli húsfeldolgozó a szennyvizét egyenesen a Szamosba engedi.

MN
2017. 05. 19. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határérték feletti szennyezettséget mért társaival Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi politikusa a Szamoson egy romániai húsfeldolgozó közelében – írja a Hvg.hu. A Felső-Tiszán a helyiek évek óta érzékelik a szennyezést, azonban elmondásuk szerint eddig egyetlen hatóság sem járt a dolog végére, Baranyiék a Szamos irányában akadtak a környezetszennyezés nyomára.

A vetési húsfeldolgozóból bűzös szennyvíz ömlik a Szamosba, a vízben rengeteg zsír, ammónium és foszfor található, melyek együttese bomló fehérjék jelenlétére utal. A vízben mért fecal coliform és fecal streptococcus baktérium mennyisége jelentősen meghaladta a határértékeket.

A politikus a román hatóságoknál kíván feljelentést tenni, bejelentést tesz a magyar-román határ menti vízügyi egyezségekért felelős magyar kormánybiztosnál is, és felszólítja a környezetvédelemért felelős minisztert, hogy a határon átterjedő környezetszennyezés miatt vizsgálják meg az espooi egyezmény alkalmazásának a lehetőségeit, valamint tájékoztatja az EU hatóságait is, hogy a szennyezés sérti a Víz-keretirányelvet – írja a hírportál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.