Botka: A Fidesz elárulta és romba döntötte az országot

„Itt az idő, hogy elzavarjuk a kormányt” – mondta Szeged polgármestere, aki szerint be kell vezetni a megélhetési minimumot.

MTI
2017. 05. 01. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeged polgármestere szerint a jelenlegi kormány nem a nép kormánya, nem becsüli meg a melósokat, „magas ívben tesz” a bérből és fizetésből élőkre. Baloldali fordulatra, baloldali kormányzásra van szükség – hangoztatta.

Botka László szerint Magyarországnak volt egy álma, hogy a szabad, független nemzetek családjához tartozik, Európa befogadja. Az uniós csatlakozáskor úgy tűnt – folytatta –, semmi sem akadályozza meg az álom megvalósulását. „Ekkor jöttek az álomgyilkosok” – mondta. Kifejtette: 2010 előtti szociálliberális kormányok nem vettek tudomást arról, hogy a világgazdaság válságba rohan, majd Magyarország a nagy vesztesek közé került, a melósok úgy érezték, senki sem védi érdekeiket. Hozzátette: Orbán Viktor ezt az elégedetlenséget lovagolta meg. Azóta nemcsak az álmainkat gyilkolták meg, hanem a jövőnket is felélték – jelentette ki.

Botka László azt mondta: „a Fidesz elárulta és romba döntötte az országot\", a demokráciát leépítette, a nemzeti vagyont zsebre tette. A „miniszterelnök gázszerelője” zsebében ott a fél Balaton, a külügyminiszter a dunakeszi villájában dőzsöl, a propagandaminiszter még életében nem találkozott egyetlen melóssal sem, mert a felhők felett röpköd. „Itt az idő, hogy elzavarjuk a kormányt”, amely Putyin adósrabszolgájává teszi a magyarokat – hangoztatta.

Botka László szerint a dolgozókat védő intézkedésekre van szükség, csökkenteni kell a vagyoni különbségeket, a luxust meg kell adóztatni, a kisemberekből erős, széles középosztályt kell létrehozni. Ezt csak úgy lehet megtenni, ha a gazdagok egymilliós fizetés, vagy százmilliós vagyon felett kiveszik a részüket a terhekből – mondta.

Közölte: be kell vezetni a megélhetési minimumot, amelyre a magyar állam vállal garanciát mindenkinek, aki ledolgozta a magáét, és akinek legális bejelentett munkája van. Ezen szint alá nem lehet menni sem nyugdíjakban, sem fizetésekben – tette hozzá. Megjegyezte, ezen szint alá akkor sem lehet menni, „ha Putyin holnapra ígér még egy atomerőművet”.

A politikus közölte, meg kell erősíteni a szakszervezeteket, vissza kell állítani az országos érdekegyeztetést, újra kell írni a munka törvénykönyvét. Azt mondta, senki ne keressen többet a közszférában a köztársasági elnöknél. Hozzátette: a magánszférában sem árt a mértéktartás, ezért ha 2018-ban megválasztják, előírja a közepes és a nagyvállalatoknak, egyeztessenek dolgozóikkal az elfogadható bérkülönbségekről.

Botka László elmondta azt is, hogy a közmunkások bérét a minimálbér szintjére emelnék, de a minimálbért is meg kell emelni, ahogy a közalkalmazottak bérét is. Hozzátette azt is, bár a miniszterelnök nem foglalkozik nőügyekkel, igenis foglalkozni kell a nők helyzetével, ezért törvénnyel szüntetné meg a férfiak és a nők bére közötti különbséget. Éljen május elseje! Éljenek jobban a magyarok! – zárta ünnepi beszédét Botka László.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke a városligeti rendezvényen azt mondta: a Fidesz kormányzása kudarc, Orbán Viktor azonban megpróbálja az elmúlt hét év összes kudarcát másra fogni. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy Soros György akadályozta meg azt, hogy a stadionokra költött milliárdokat kórházakra költsék – jelentette ki. Szerinte senki sem gondolja azt az országban, hogy az oktatás romló színvonaláért és azért, hogy egymillióval nőtt a szegények száma, nem a Fidesz a felelős.

A kormány az elmúlt hét évben „a gazdagok forradalmával” szinte minden társadalmi csoportot magára haragított – mondta a pártelnök. Hozzátette: Áder János köztársasági elnök ma már „nagyobb vicc” a fiatalok körében, mint a „szép emlékű Schmitt Pál”.

Molnár Gyula azt mondta, nagyon sok teendő van a kormányváltásig, meg kell még győzniük több százezer embert, hogy migránsozásból nem lesznek munkahelyek, hogy sorosozástól nem lesz kisebb a szegénység. A pártelnök köszöntötte a többi baloldali párt szimpatizánsait, majd azt mondta: mindenkire szükség van. Egy lépésre vagyunk egymástól, tegyünk egy lépést egymás felé – kérte.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke megemlékezett arról, hogy 13 évvel ezelőtt ezen a napon csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Szerinte ma magyarok ugyanígy döntenének, mert a csatlakozással a legjobb döntést hozta az ország. Szerinte a Fideszt le lehet váltani. „Csak ne hagyjátok, hogy a beletörődés megmérgezze a lelketeket!” – hangoztatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.