Botka: Többen vannak az elégedetlenek

Elégedettek vagy elégedetlenek, Orbán vagy Botka – lényegében erre egyszerűsítette le a 2018-as választást az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Katona Mariann
2017. 05. 27. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencvenhat százalékos aránnyal – a vártnak megfelelően – hivatalosan is az MSZP miniszterelnök-jelöltjének választotta a párt kongresszusa Botka Lászlót. Szeged polgármestere fotósok gyűrűjében lépett a színpadra, majd leszögezte, hogy a „demokraták győzelmére” fordítja minden tudását. – Amit vállalok, azt tűzön-vízen át végigviszem – mondta, miközben magát az „MSZP és a demokraták” miniszterelnök-jelöltjének nevezte.

A választási esélyeket latolgatva Botka László azt fejtette ki, hogy a „Fidesz meg akarta ölni a reményt”, elhitetette, hogy leválthatatlan a hatalomból. – A Fidesz a XXI. század legnagyobb nemzetgyilkosa – mondta. De szerinte a remény sosem hal meg, „ha van olyan párt, program és miniszterelnök-jelölt, aki reményt tud adni, akkor a remény ismét elszaporodik”. Ha pedig van remény, van igazság is.

Beszélt arról is, hogy a jelenlegi helyzet nagyon hasonlít a 2002-es választásokra, ahol a Fidesz magasan vezetett a kutatásokban, mégis megbukott. Most is hasonló helyzetet lát, megfogalmazása szerint egy végletekig megosztott, forrongó társadalomban élünk, a Fidesz nyíltan félelmet kelt és gyűlöletet szít. A kormánypárt meg tudja tartani a saját táborát, de újabb szavazók megnyerésére nem képes, „többen vannak az elégedetlenek”. Az elkövetkező egy év legfontosabb feladata éppen ezért aktivizálni a választókat, először a saját bázist, majd a demokratikus ellenzék támogatóit, végül pedig a Fidesszel elégedetleneket.

Botka László itt üzent a tüntetőknek is, azt hangsúlyozva, hogy nem elég a civil kezdeményezésekre várni, mert a civilek nem tudják leváltani a kormányt, a választásokon pártok indulnak. – Oda kell állni valamelyik párt és politikus mögé – mondta. Mint fogalmazott, ehhez nem elég csak az ő munkája, „minden baloldali, demokrata, elégedetlen” támogatására szükség van. Úgy összegezte a 2018-as választást, mint ami az elégedettek és elégedetlenek között dől el, „Orbán vagy Botka”. Azért is sürgette a kormányváltást, mert szerinte lehet, hogy ez az utolsó esély a szabad és titkos választásra.

Botka László hosszan ekézte a kormányt, Orbán Viktort a „nemzet legnagyobb árokásójának” nevezte. Olyan embernek, aki „demokrataként az oroszok hazaküldéséért szónokolt, ma pedig Putyinnak adja el a hazát”. – Elég volt Orbánból, elég volt a fideszes rémuralomból, a szolgaságból, az arrogáns miniszterekből, a milliárdos gázszerelőkből, a gyűlöletkeltésből, az emberek egymás ellen hergeléséből – mondta, hozzátéve, hogy eljött az idő, hogy a „fideszes főbetyároktól” visszaköveteljék az országot.

Részletesen kitért az orosz befolyásra is, amely szerinte, ha tovább növekszik, akkor „nekünk végünk”. Véleménye szerint, ha Orbán Viktoron és Putyinon múlik, akkor újra vasfüggöny választja majd el keletet nyugattól, viszont, ha a demokraták kormányra kerülnek, akkor nem lesznek „Putyin lábtörlői”, Magyarország európai szuverén állam lesz újra. Az első hivatalos, miniszterelnök-jelölti útja ezért már a jövő héten Brüsszelbe vezet, hogy világossá tegye, a magyarok az Európai Unió büszke tagjai akarnak maradni.

A szocialista politikus ezúttal sem árult el konkrétumokat arról, hogy pártjában mit is szeretne. Ismert, hogy a programja szerint beleszólást kér a 106 egyéni jelölt és az országos lista összeállításába, amelyen nem akarja látni a „2010-es kudarc főszereplőit”. A nevek kimondása ezúttal is elmaradt, csak annyit mondott, hogy az MSZP-nek „erősnek, egységesnek és győzeleméhesnek” kell lennie, bár biztos lesznek, akik „rossz irányba ülik meg a lovat”. Azt mondta még, hogy nem tud minden szocialistáért felelősséget vállalni, de azt tiszta szívvel mondhatja, hogy a kormányváltás lesz az első, mert csak „tiszta párttal” tudják meggyőzni a választókat.

De ugyanígy nem ejtett szót arról sem, hogy miként viszonyul a többi baloldali párthoz, hiszen eddig leginkább csak kritikával illette őket. Most csak annyit mondott, hogy az MSZP-nek „erősnek, egységesnek és győzeleméhesnek” kell lennie.

Kicsit beszédesebb volt a még Botka László előtt színpadra lépő Molnár Gyula. Az MSZP elnöke üzent a baloldal többi szereplőjének, mert szerinte a demokratikus ellenzéki pártoknak állást kell foglalniuk. – Ha a hitükbe kapaszkodva abban bíznak, hogy azt megőrizhetik Orbán újabb négy éve alatt is, akkor üzenem: nemcsak nagyon naivak, hanem a Fidesz szekerét tolják – fogalmazott. Óvatosan utalt arra is, hogy egyesek esetleg csak a parlamentbe való bekerülésre játszanak, nem pedig a kormányváltásra. – Csak azokkal tudunk együttműködni, akik 2018-ban két vállra kívánják fektetni a Fidesz-hatalmat – mondta.

Néhány ígéret Botka Lászlótól arra az esetre, ha győznek:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.