Budaörsi raktártűz: négyszázféle gyógyszer érintett

Gyógyszerhiánnyal nem számol a szakhatóság.

MTI
2017. 05. 02. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pozsgay Csilla a sajtótájékoztatón a raktárbázison tárolt készletek pontos mennyiségéről nem adott felvilágosítást. Azt mondta, hogy a raktárban lévő gyógyszerek egy része semmisült csak meg, de a többi készítményt is füst- és hőhatás érhette. A gyártó felelőssége megállapítani azt, hogy ezek a patikaszerek később forgalomba hozhatók-e – tette hozzá.

A főigazgató beszámolt arról, hogy csaknem tucatnyi, gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező cég tárolta készítményeit a budaörsi telephelyen, és javarészt külföldi termékekről van szó.

Annak érdekében, hogy a hazai gyógyszerellátásban ne keletkezzen hiány, illetve megelőzendő, hogy a patikák bizonyos készítményekből készletet halmozzanak fel, a nagykereskedők is folyamatosan ellenőrzik a rendeléseket, és nagy mennyiséget nem engednek ki a gyógyszertárakba – ismertette Pozsgay Csilla.

Hozzátette: tapasztalataik szerint a cégek mindent megtesznek a magyarországi ellátás biztosítása érdekében, de egy esetleges patikai felvásárlási hullám valóban megbolygathatja az ellátást. Ezenfelül az OGYÉI gyorsított eljárásban adja ki azokat az engedélyeket, amelyekkel a gyógyszerek pótlását oldják meg – környező országokból – a gyártók.

Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke kérdésre válaszolva azt mondta, változó, hogy melyik gyógyszercég mekkora mennyiségű készletet tárolt a raktárban, volt, amelyiknek két hétre és volt, amelyiknek két hónapra tárolt adagja égett meg.

Feltételezhetően elektromos szikra okozta a tüzet, de a vizsgálatok még nem zárultak le – közölte Pozsgay Csilla. Kérdésre válaszolva pedig elmondta, hogy a katasztrófavédelem a tűz keletkezésétől számított huszonnégy órán keresztül nem mért egészségre ártalmas légszennyezettséget.

A UPS Healthcare budaörsi létesítményében, a Pharma Parkban április 25-én reggel ütött ki tűz. A raktárkomplexum tizenötezer négyzetméteres az irodákkal együtt, és ebből egy ötezer négyzetméteres terület égett le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.