Csak a kormánypártiak között népszerű Áder János

A kormány által támadott amerikai milliárdos megítélését is vizsgálta az Iránytű Intézet.

Lőrincz Tamás
2017. 05. 06. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is Gyurcsány Ferenc a legelutasítottabb politikus, az ismertséget és a népszerűséget is figyelembe vevő szimpátiaindexe mindössze 28 pontos a megszerezhető 100-ból – derült ki a Jobbikhoz közeli Iránytű Intézet legfrissebb felméréséből. A volt MSZP-s miniszterelnök a Demokratikus Koalíció (DK) és a szocialisták szavazótáborán kívül rendkívül ellenszenves politikus. Minden egyéb táborban ugyanis az őt ellenszenvesnek tartók alkotják az abszolút többséget, vele szimpatizálót pedig alig találni.

A felmérés Soros György megítélésére is rákérdezett. Ezekből az adatokból az látszik, hogy a kormánnyal szimpatizálók körében sikeres volt a milliárdos üzletember elleni kampány. A Fidesz–KDNP szavazóinak 63 százaléka rendkívül, 17 százaléka inkább ellenszenvesnek tartja Soros Györgyöt, míg a Jobbik szavazóinak, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) támogatóinak összesen 50-50 százaléka ítéli kisebb-nagyobb mértékben ellenszenvesnek. Ezzel szemben a DK szavazóinak 67, az MSZP támogatóinak pedig 57 százaléka tartja inkább vagy nagyon szimpatikusnak.

A Magyar Nemzet megrendelésére készült Iránytű-kutatás az áprilisi tüntetések után vizsgálta Áder János megítélését is. A köztársasági elnök a Fidesz–KDNP szavazói körében megőrizte népszerűségét, a többségük szimpatikusnak tartja.

A Jobbik-szavazók már megosztottak a kérdésben, míg a baloldaliak többsége számára ellenszenves Áder. Szimpátiaindexe 62-ről 59 pontra csökkent, de az előző hónapokhoz hasonlóan továbbra is az ő értéke a legmagasabb a politikusok körében. A dobogóra Varga Mihály és Tarlós István fért még fel 58, illetve 54 ponttal.

Orbán Viktor kormányfő a listán 49 pontos szimpátiaindexszel szerepel. A kutatás szerint a miniszterelnök az ellenzéki térfélen nagyon népszerűtlen, egyedül a Jobbik szavazói között fordulnak elő nagyobb arányban szimpatizánsok és közömbös szavazók. A pártokhoz egyértelműen nem köthetők többsége is ellenszenvesnek tartja Orbánt, bár mindhárom csoportban jelen vannak a miniszterelnökkel szimpatizálók is. A kormányfő népszerűsége viszont elsöprő a Fidesz táborán belül, még közömbös szavazót is alig találni.

Lehetséges kihívói közül a szocialista Botka László népszerűségét jelző érték 43 pont, míg a jobbikos pártelnök Vona Gáboré 42 pont.

Vona Gábort a Jobbik szavazóinak többsége szimpatikusnak tartja, bár magas (29 százalék) a közömbösök aránya is. A legtöbb választói csoportban a Jobbik pártelnökét ellenszenvesnek tartók vannak többségben, bár mindegyik csoportban jelentős a közömbös választók aránya, és jelen van néhány szimpatizáns is.

Botka László az MSZP-szavazók többsége számára népszerű politikus, de esetében is jelentős a közömbösek aránya. A vele szimpatizálók vannak relatív többségben a DK és az LMP táborán belül is, bár mindkét csoport nagyon megosztott a kérdésben. A pártpreferenciájukat titkolók, a bizonytalanok, a Kétfarkú Kutya párt szavazói és a jobbikosok közömbösek Botka iránt, a Fidesz–KDNP-sek viszont jellemzően ellenszenvesnek tartják az MSZP-s politikust. Lázár János (48 pont) rendkívül népszerűtlen a baloldali szavazók körében, de a jobbikosok relatív többsége, valamint a bizonytalanok is elutasítják a Miniszterelnökséget vezető minisztert. Egyedül a Fidesz-KDNP szavazói szimpatizálnak vele.

A politikusok ismertségét tekintve nem volt jelentős mértékű átrendeződés az előző hónaphoz képest. Összességében elmondható, hogy a legalacsonyabb ismertségű politikusok (Molnár Gyula, Volner János, Toroczkai László) ismertségi rátája három-négy ponttal csökkent, míg Botka Lászlóé lassan emelkedik. Februárban még 63, áprilisban már 71 százalék volt a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének ismertsége.

Orbán Viktoré és Gyurcsány Ferencé a legmagasabb ismertségi érték, őket Vona Gábor, illetve Áder János követi. Az élmezőnyben fideszes politikusok sorakoznak (Rogán Antal, Lázár János, Kövér László és Kósa Lajos). A baloldal vezetőit jellemzően kevesen ismerik, ám ugyanez elmondható a Fidesz és a Jobbik két alelnökéről is.

Az ismertségi lista első tíz helyének végére Tarlós István főpolgármester és Navracsics Tibor uniós biztos is odafért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.