Csaknem kétezer új buszt vesznek a Volán-társaságok

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az új járműpark majdnem 100 százalékban magyar gyártmányú lesz.

MTI
2017. 05. 22. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő két évben kétezer új autóbuszt szerezhetnek be a Volán-társaságok a Nemzeti autóbuszgyártási cselekvési programban – mondta Varga Mihály a Magyar Időknek.

A nemzetgazdasági miniszter ismertette, a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság (NABB) március 13-i ülésén elfogadta a Volán-társaságok járműbeszerzéseit lebonyolító Volán Buszpark Kft. hároméves tervét, amelyben 1849 új autóbusz vásárlása szerepel; a beszerzés fedezetét a nemzetgazdasági tárca adja.

A Volán-társaságok az idén 423, 2018-ban 533, 2019-ben 893 új buszt vehetnek, amelyek 97 százaléka a hazai gyártók típusválasztékából kerül ki.

Varga Mihály hozzátette, abban bíznak, hogy a hazai buszgyártási kapacitások Mosonmagyaróváron, Győrött, Székesfehérváron, Budapesten, illetve Debrecenben 2020-ra elérik a kormány által tervezett, 1100-1200 darabos éves termelési mennyiséget, 

Míg 2015-ben a magyar gyártók 99 autóbuszt adtak el, tavaly már 170-et, az idén februárig pedig a Kravtex Kft. 86 buszt szállított le a Volán Buszpark Kft.-nek, a Volánbusz Zrt. pedig januárban megrendelt 180 alacsony padlós csuklós autóbuszt az Ikarus Egyedi Kft.-től – írja hétfői számában a Magyar Idők.

A NABB március 13-i döntésével jóváhagyta, hogy a Volán Buszpark Kft. lízingkonstrukcióban szerezzen be 20 új, normál padlómagasságú és 80 új, alacsony padlós szóló autóbuszt lehetőség szerint magyar gyártóktól. A közbeszerzés kiírása jelenleg is folyamatban van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.