Csaló pártok ügyében nyomoznak

A 2014-es választási kampányhoz adott támogatások felhasználása ügyében vizsgálódnak.

Fekete Gy. Attila
2017. 05. 25. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat párt ellen indult nyomozás a 2014-es választási kampányhoz nyújtott állami támogatások felhasználásával összefüggésben költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával az Állami Számvevőszék (ÁSZ) feljelentése nyomán – közölte érdeklődésünkre a Fővárosi Főügyészség. Hozzátették: egy párt ellen pedig azért rendeltek el nyomozást, mert a szerveződés nemhogy nem számolt el az állami támogatással, még csak nem is reagált az ÁSZ megkeresésére. Ez utóbbi ügy már vádelőkészítési szakban van az V. és XIII. kerületi ügyészségen. Két gyanúsítottat hallgattak ki, de hogy kiket, azt az ügyészség nem közölte, ahogy azt sem árulták el, mely pártokról van szó.

Két ügyben az adóhatóság nyomoz. Bár a Fővárosi Főügyészség közleménye erre nem tér ki, az egyikben a költségvetésnek okozott kár meghaladhatja a 50 millió forintot. Erre abból lehet következtetni, hogy a két folyamatban lévő nyomozás egyikét a Fővárosi Főügyészség felügyeli (a fővárosiak csak a 50 millió felettieket felügyelik), míg a másikat a IX. kerületi ügyészség. Két eljárást pedig az adóhivatal területileg illetékes egységei folytatnak vidéken.

Bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást egy gyanúba keveredett párt gazdálkodása ügyében (a hírek szerint az Új Magyarország Pártról van szó), egy másikban pedig az érintett párt ugyan „tisztának bizonyult”, azonban a vizsgálat során egy velük kapcsolatban álló cégről kiderült, hogy a párt kampányköltéseiből származó bevétele után elfelejtett adót fizetni.

A 2014-es választások után több párttal kapcsolatban is megfogalmazódott az a gyanú, hogy csak azért alakultak és indultak el a megmérettetésen, hogy részt kapjanak a referendumon induló szervezeteknek szánt költségvetési támogatásból. Nem egy közülük a költségek azonosítására alkalmatlan elszámolást készített.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.