Csütörtökön kezdődik a központi szúnyogirtás

28 ezer hektáron irtják első körben a szúnyogokat, a Tisza-tónál már komoly gondot jelentenek a vérszívó rovarok.

MTI
2017. 05. 29. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén június 1-jén, csütörtökön indul az országos szúnyoggyérítési program. Az irtás a Szigetközben és a Tisza-tónál kezdődik, ugyanis jelenleg ezeken a területeken a legtöbb a vérszívó.

Ha az időjárás sem jelent akadályt, vasárnapig 28 ezer hektárnyi területet kezelnek a szakemberek – jelentette be hétfőn Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője.

Mint elmondta, az elmúlt hetek esős időjárása nyomán az ország több területén megindult a szúnyogok szaporodása, így a Szigetközben már jelentős szúnyogártalomról lehet beszélni.

Ebben a helyzetben június 1-jétől Mosonmagyaróvár és Győr térségében kiterjedt szúnyoggyérítést végeznek. A térségben légi és földi módszer együttes alkalmazásával indul a védekezés, kiegészítésül pedig megkezdik a tenyészőhelyeken a lárvák biológiai irtását is.

A turisztikai régiók közül elsőként a Tisza-tó körüli településeken végeznek légi védekezést. A központi program mellett az önkormányzatok önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, de idén is jelezhetik a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatainál, ha a településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükségessé válik, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.

Mukics Dániel arról is szólt, a katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít a méhészek megfelelő tájékoztatására, hiszen a hasznos rovarok védelme miatt fontos, hogy időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól.

A légi szúnyoggyérítés az esti órákban zajlik majd, a földi pedig naplementekor kezdődik. A munka így a leghatékonyabb és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre.

A felhasznált irtószerek használatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, ezek a szóvivő szerint emberekre, a háziállatokra, a melegvérű élőlényekre teljesen veszélytelenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.