Dobrev Klára ismét beperli Lázár Jánost

Gyurcsány felesége szerint a miniszter kimeríti a hűtlen kezelés gyanúját.

MN
2017. 05. 19. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét beperli Lázár Jánost Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója és Gyurcsány Ferenc felesége.

Dobrev az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta: az újabb perre azért van szükség, mert Lázár kimeríti a hűtlen kezelés gyanúját, mivel ahelyett, hogy megmentene 18 milliárd forintot az országnak, a pénzt beáldozza, hogy gyurcsányozhasson. Szerinte a miniszter pontosan tudja, hogy a források felhasználása körül nem volt gond, birtokában van ugyanis a teljes dokumentáció. A volt miniszterelnök felesége úgy véli: a történtek Gyurcsány Ferenc személyéről szólnak, és arról, hogy a puszta létezése is zavarja a kormányt. Mint mondta, a jogerős döntés reménykedésre adhat okot, hogy megéri még küzdeni Magyarországon. Dobrev Klára elárulta: az ügyben korábban Lázár János két levelet is írt az Európai Bizottságnak, amelyek egy bekezdést leszámítva teljesen egyformák.

Azt a levelet, amelyben az olajmaffiával fűzik össze az Altust, Lázár János úgy írta alá, hogy „Orbán Viktor megbízásából”. Dobrev Klára szerint ez is azt mutatja, hogy az eset már Lázár Jánosnak is sok volt, mert pontosan tudta, hogy hazugságot állít.

Mint megírtuk, a Kormányzati Tájékoztatási Központ még vasárnap közölte, hogy a kormánynak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak (EB) az európai uniós pályázatok nyomon követését szolgáló EMIR-rendszer kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt. Tájékoztatásuk szerint az Európai Unió súlyos szabálytalanságokat állapított meg nyolc, 2003 és 2009 között megkötött szerződés ügyében. Közölték: „A vizsgálatok során kiderült, hogy a felelős állami szervek a Welt 2000 Kft. részére a közbeszerzési szabályokat súlyosan megsértve, a magyar állam érdekeivel ellentétes módon juttatták el üzleti köröknek annak az informatikai rendszernek a működtetését, amely 12 ezer milliárd forintot kezelt” – fogalmaztak. Lázár János emiatt büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen. A miniszter szerint akik ebben az ügyben érintettek, azok a Gyurcsány család cégében, az Altusnál vezető pozíciókat kaptak.

Ezzel szemben Dobrev Klára szerint a Miniszterelnökség vezetőjének „most nem kellene mást tennie, csak benyúlni a fiókba, és onnan elővenni a korábbi dokumentumokat”. Mint mondta, a Miniszterelnökség saját közlése szerint is ezeket korábban kilenc audit, köztük az EB is vizsgálta. Hozzátette: „A mostani uniós audit általa ismert része semmilyen olyan új tényt nem tartalmaz, amelyet a magyar kormány vagy az unió hivatalnokai ne ismertek volna”. Dobrev Klára szerint a jelentés egyetlen része sem tartalmaz olyan megállapításokat, amelyek bármiféle szándékos károkozásra, csalásra, lopásra vagy korrupcióra utalnának. – Az irat csak olyan megállapításokat tesz, amelyekről már korábban bebizonyították, hogy azok a magyar és az uniós jogrend által is elfogadhatók. A 18 milliárd forintos kifizetés közel kétharmada 2010 után keletkezett, tehát az Orbán-kormány köztisztviselői, politikusai ellenőrizték a szerződéses kereteket, és ők állapították meg, hogy minden rendben van. Ha bármilyen gyanú felmerült volna, hogy a szerződés nem felel meg az unió valamely szabályának, akkor a projektet kivehették volna az uniós elszámolásból – fejtette ki a Demokratikus Koalíció jelenlegi elnökének a felesége. Egyben bejelentette: szerdán, egy másik ügyben az Altus Zrt. jogerősen pert nyert Lázár Jánossal szemben. 

A Fidesz közleményben reagált: „Dobrev Klára hiába tartott sajtótájékoztatót, az újabb botrányukban sem tisztázta magát.” Az írták: „A Gyurcsány család akárhogy is magyarázza, a brüsszeli bizottságtól kapott 1,5 milliárdos megbízása messziről bűzlik, és felveti a bújtatott pártfinanszírozás gyanúját.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.