Duplájára nőtt az anyatejleadók száma

Ez azonban még mindig kevésnek számít.

Győr Ágnes
2017. 05. 18. 6:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint volt pozitív hatása annak, hogy tavaly ősszel ötven százalékkal (1800 forintról 2700 forintra) emelte a kormány az anyatej literenkénti ellentételezését. Budapesten és környékén ugyanis ma kétszer annyi édesanya, azaz összesen ötven nő adja le a többlettejét, mint hét hónappal korábban – mondta lapunk kérdésére Tasi Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház által működtetett fővárosi Anyatejgyűjtő Állomás vezetője. Noha a leadási kedv terén évek óta tapasztalható romló tendenciát a jelek szerint valóban megfordította a kormány intézkedése, a leadók száma azért továbbra is kevésnek számít. Az intézmény korábbi tájékoztatása alapján ugyanis így is másfélszer-kétszer ennyi leadott anyatejre volna elvileg szükség ahhoz, hogy teljesen kielégítsék a rászoruló csecsemők igényét. (Egy édesanyának általában körülbelül egy hét alatt gyűlik össze egyliternyi felesleges teje.)

Mint azt korábban megírtuk, a leadott anyatej mennyiségét jelentősen befolyásolja többek között az, hogy keveseknek van egyáltalán többlettejük, és alig néhányan felelnek meg a szigorú egészségi kritériumoknak. Egy csecsemőről gondoskodó édesanyának ráadásul nehézkes eljutni a kötelezően előírt szűrővizsgálatokra. Azok számára, akik fel akarják ajánlani többletanyatejüket, a jogszabályok öt különböző szűrővizsgálatot határoznak meg: HIV-szűrést, tüdőszűrést, székletvizsgálatot, VDRL-vizsgálatot (amely a szifilisz kimutatására alkalmas), illetve bőrgyógyászati szűrést. Noha a törvények szerint nem kötelező, Budapest területén az Anyatejgyűjtő Állomás védőnői ajánlást is kérnek a jelentkezőktől. A tüdőszűrést az adott intézménynek a jogszabályok alapján ilyen esetben ingyenesen kell biztosítani az édesanyának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.