Éheztetés és gyermekbántalmazás a bentlakásos otthonban?

A napvilágra került anyagot nehéz bizonyítékként értékelni. Az intézmény dolgozója szerint rendszerszintű problémáról van szó.

Kuslits Szonja
2017. 05. 03. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bántalmazások, jól látható sérülések, a gyerekek éheztetése, lekötözése, valamint embertelen körülmények és nem megfelelő higiénia jellemzi a Gödön található, Topház Speciális Otthon nevű bentlakásos intézetet – legalábbis erről írt a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezet harmincoldalas tanulmányában, adta hírül ma délután a 444. A jelentésben egyebek között az szerepel, hogy volt, akinek rácsos ágyban kellett feküdnie, kényszerzubbonyt is használtak, és sok az alultáplált gyerek, sokaknak saját ruhái sincsenek. A 220 férőhelyes intézményben értelmi fogyatékos, mozgás- és halmozottan sérült gyerekek és felnőttek is élnek.

A jelentésben is bemutatott képek alapján azonban nehezen eldönthető, hogy a fizikailag és szellemileg is sérült gyerekek esetében valóban éheztetés és bántalmazás okozza-e a sérüléseket.

Előfordulhat ugyanis az is, hogy izomsorvadás miatt soványak, vagy maguknak okoztak sérüléseket. Egy neve elhallgatását kérő gyógytornász lapunknak a témával kapcsolatban arról beszélt: ránézésre nem lehet eldönteni, hogy miről van szó, sőt ehhez még egy személyes vizsgálat sem elég, hiszen például a soványság lehet betegség tünete is. Egyértelműen csak labor- és genetikai vizsgálatok után lehetne állást foglalni, ezek nélkül felelőtlenség bármit kijelenteni.

Egy az intézményben dolgozó, de szintén a neve elhallgatását kérő forrásunk arról tájékoztatott: soha nem tapasztalta, hogy a személyzet erőszakos lett volna a gyerekekkel, de olyan sajnos előfordul, hogy egymást bántják a bent lakók. Szerinte vannak olyan gyerekek, akiknek pszichiátriai kezelésre lenne szükségük, őket máshol kellene kezelni, de erre nincs mód. Gyakran egy-két fiatal keseríti meg a többi életét.

A dolgozói létszám is egyre fogyatkozik, mint mondta, neki is sokkoló volt, mikor először járt az intézményben, és egyre többen döntenek úgy, hogy inkább máshol folytatják.

Hangsúlyozta: nem is a pénz-, hanem a szakemberhiány okozza a legtöbb bajt, mivel hiába akarnának olykor egy-egy bentlakóval többet foglalkozni, erre nincs mindig idő. Pluszfeladatok egyáltalán nem férnek bele.

Forrásunk beszélt arról is: nincs ugyan rálátása az összes osztályra, éheztetésről ő soha nem hallott, nem is tapasztalt ilyet. Vannak olyan fiatalkorúak, akik csak tápszert ehetnek, vagy szondán keresztül kell táplálni őket, és előfordul az is, hogy valaki a betegsége miatt nem tud hízni. Igyekeznek megfelelően táplálni a gyerekeket, de van, akiben egyszerűen nem marad meg az étel.

A jelentésben is megjelenő lekötözéssel kapcsolatban kifejtette: van, akinél azért van erre szükség, hogy ne tegyen kárt magában, és előfordult az is, hogy a dolgozók testi épsége került veszélybe.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala arról tájékoztatta lapunkat: a közelmúltban ők is vizsgálódtak az intézményben, hamarosan nyilvánosságra hozzák a tapasztalatok alapján készült jelentést is.

A most napvilágra került jelentést nyilvánosságra hozó Mental Disability Advocacy Centre nevű nemzetközi civil szervezet alapítója egyébként a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványok. Az MDAC a világon mindenhol a szellemi fogyatékkal élők jogainak védelmével foglalkozik. A szervezet a Topház bezárását, valamint a fogyatékkal élőkért felelős teljes magyar állami rendszer átvizsgálását követeli. Kezdeményezték, hogy az Európai Bizottság, különösen pedig az uniós csalásokkal foglalkozó OLAF auditálja mind a gödi otthont, mind a többi hasonló magyar intézményt, mert szerintük felmerül az EU-s támogatásokkal való visszaélés lehetősége is – közölte a 444.

Pitzné Heinczinger Mónikát, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest Megyei Kirendeltségének igazgatóját is kerestük, ugyanis hozzájuk tartozik a gödi intézmény. Az igazgató egyelőre szűkszavúan cáfolta a 444 cikkében leírtakat, illetve hozzátette: reagálni fognak a benne leírtakra.

A Topház Speciális Otthon nem reagált megkeresésünkre, ahogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem. Az RTL Klubnak annyit reagált a szociális ügyekért felelős államtitkárság a helyzetre: tudnak a problémáról, és tervezték is az intézmény átszervezését, de ez még csak az első ütemnél tart. Nyitrai Imre helyettes államtitkár úgy véli, kiragadott fotókból nehéz ítélkezni, a szakmai programot kellene megvizsgálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.