Elveszítheti engedélyét a jogsértő történelemkönyv

Törölhetik a tankönyvjegyzékről az általános iskolásoknak szóló történelemkönyvet – tudta meg lapunk.

Hutter Marianna
2017. 05. 05. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakemberek a „Történelem 8. az általános iskolások számára” című tankönyvben három szövegrészt kifogásoltak. Az egyik kritizált tartalom egy idézet volt Orbán Viktor strasbourgi, az Európai Parlamentben elhangzott beszédéből, amelyben a miniszterelnök a nyugat-európai országok gyarmati örökségéről értekezett. A második a politikai jobboldal és baloldal legfontosabb jellemzőiről szóló értekezés, míg a harmadik egy képaláírás volt, amely Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnököt a privatizáció egyik nyerteseként említi.

Az ügy miatt Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított, melynek végén megállapította: mindhárom bekezdés jogsértő lehet. A tankönyvnyilvánításért felelős OH pedig jelezte, a kötet szerzői, valamint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) mint felelős kiadó az engedélyezési eljárás után egészítette ki a tankönyvet az említett bekezdésekkel. Ezzel jogszabályt sértettek, amelynek körülményeit a hivatal külön eljárás keretében vizsgálta. Ennek eredményét kérte ki lapunk közérdekű adatigényléssel.

A válasz szerint az OH április 21-i határozatában visszavonta a történelemkönyv tankönyvvé nyilvánítási engedélyét, de a határozat még nem jogerős. Ugyanakkor a jogerőre emelkedését követően a Hivatal intézkedik a könyv 2016/2017-es tankönyvjegyzékről való törléséről. Felvetésünkre, mely szerint felelősségre vonják-e az OFI-t, illetve annak akkori vezetőjét, Kaposi Józsefet, úgy válaszoltak, ilyenre nincsen jogkörük. A hivatal válaszából az is kiderült: az OFI új tankönyvvé nyilvánítási eljárásra nyújtotta be a könyvet.

Lapunk arra is kíváncsi volt, az OH vizsgálja-e, hogy lehetnek-e más tankönyvek is, amelyeket az engedélyezési eljárás után egészítettek ki további tartalmakkal. Mint írták, a tankönyvvé nyilvánítást követően ellenőrzési jogkörük nincs. Ugyanakkor, ha megkeresés érkezik hozzájuk bármely kiadvánnyal kapcsolatban, akkor az OH felveszi a kapcsolatot az érintett tankönyv kiadójával. Amennyiben meggyőződnek arról, hogy az engedélyezett tankönyvhöz képest a kiadványban a tényleges módosítások, eltérések vannak, hivatalból megindítják a szükséges eljárást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.