EMIR-ügy: Dobrev Klára szerint Lázár hazudik

Dobrev Klára állítja, Brüsszel nem állapított meg visszaélést az EMIR-ügyben, s nem kellene visszafizetnünk 18 milliárdot.

MTI
2017. 05. 18. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell az Európai Bizottságnak (EB) kifizetni 18 milliárd forintot az Egységes Monitoring- és Informatikai Rendszer (EMIR) ügyében – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felesége, az Altus Zrt. vezérigazgatója, aki 2002-től 2004-ig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) jogelődjének az elnökhelyettese volt. Elmondta: Lázár Jánosnak minden dokumentum a rendelkezésére áll, hogy megvédje Magyarország érdekeit, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter „alantas politikai szándékból inkább sutba dob” 18 milliárd forintot.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ még vasárnap közölte, hogy a kormánynak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak (EB) az európai uniós pályázatok nyomon követését szolgáló EMIR-rendszer kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt. Tájékoztatásuk szerint az Európai Unió súlyos szabálytalanságokat állapított meg nyolc, 2003 és 2009 között megkötött szerződés ügyében. Közölték: „A vizsgálatok során kiderült, hogy a felelős állami szervek a Welt 2000 Kft. részére a közbeszerzési szabályokat súlyosan megsértve, a magyar állam érdekeivel ellentétes módon juttatták el üzleti köröknek annak az informatikai rendszernek a működtetését, amely 12 ezer milliárd forintot kezelt” – fogalmaztak. Lázár János emiatt büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen. A miniszter szerint akik ebben az ügyben érintettek, azok a Gyurcsány család cégében, az Altusnál vezető pozíciókat kaptak.

Ezzel szemben Dobrev Klára szerint a Miniszterelnökség vezetőjének „most nem kellene mást tennie, csak benyúlni a fiókba, és onnan elővenni a korábbi dokumentumokat”. Mint mondta, a Miniszterelnökség saját közlése szerint is ezeket korábban kilenc audit, köztük az EB is vizsgálta. Hozzátette: „A mostani uniós audit általa ismert része semmilyen olyan új tényt nem tartalmaz, amelyet a magyar kormány vagy az unió hivatalnokai ne ismertek volna”. Dobrev Klára szerint a jelentés egyetlen része sem tartalmaz olyan megállapításokat, amelyek bármiféle szándékos károkozásra, csalásra, lopásra vagy korrupcióra utalnának. – Az irat csak olyan megállapításokat tesz, amelyekről már korábban bebizonyították, hogy azok a magyar és az uniós jogrend által is elfogadhatók. A 18 milliárd forintos kifizetés közel kétharmada 2010 után keletkezett, tehát az Orbán-kormány köztisztviselői, politikusai ellenőrizték a szerződéses kereteket, és ők állapították meg, hogy minden rendben van. Ha bármilyen gyanú felmerült volna, hogy a szerződés nem felel meg az unió valamely szabályának, akkor a projektet kivehették volna az uniós elszámolásból – fejtette ki a Demokratikus Koalíció jelenlegi elnökének a felesége. Egyben bejelentette: szerdán, egy másik ügyben az Altus Zrt. jogerősen pert nyert Lázár Jánossal szemben. Leszögezte: „A Miniszterelnökséget vezető miniszter tudatosan hazudott, amikor az Európai Bizottságnak írt levelében azt állította, hogy a cég összefüggésbe hozható az olajmaffiával. Lázárt kötelezték, hogy kérjen bocsánatot, és eltiltották a további hazudozásoktól.”

Minderre a Fidesz közleményben reagált: „Dobrev Klára hiába tartott ma sajtótájékoztatót, az újabb botrányukban sem tisztázta magát.”  Az írták: „A Gyurcsány család akárhogy is magyarázza, a brüsszeli bizottságtól kapott 1,5 milliárdos megbízása messziről bűzlik, és felveti a bújtatott pártfinanszírozás gyanúját.  Gyurcsány Ferenc rendszeresen vesz ki pénzt a Brüsszel által pénzelt Altusból és abból a saját pártját több tízmillió forinttal pénzeli.”

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.