Érettségi: a Csalagútról és a Wall Streetről is kaptak szöveget a diákok

Az eddigi tárgyakhoz hasonlóan idegen nyelvből is vannak változások az idén.

MN
2017. 05. 11. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Stephen Hawking-idézetet, egy elveszett szemüvegről szóló szöveget, egy, a sziesztázás hatásairól szóló cikket és egy különleges kerékpárzárról szóló anyagot kaptak a középszinten érettségizők az angol első részében – tudta meg az Eduline. A négy szöveggel kapcsolatban igaz-hamis, szövegpótlási, nyelvtani és összepárosítási feladatokat kell megoldaniuk 60 perc alatt.

Az érettségi második részét egy, a Csalagútról szóló cikkel kezdték a diákok: a feladatuk, hogy megadott szavak felhasználásával egészítsék ki a hiányos szöveget. A második szöveg egy ír fesztiválról szól, itt szintén hiányzó szavakat kell pótolni.

A harmadik feladatban a Wall Street elnevezéséről és magáról a kialakulásáról van egy féloldalas szöveg, ahol már előre magadott szavakat kell helyes igeidőbe tenni, illetve ragozni.

Az eddigi tárgyakhoz hasonlóan idegen nyelvből is vannak változások az idén: a vizsga korábbi kilenc témaköre kiegészül egy tizedikkel, a gazdasággal.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az „Olvasott szöveg értése” 60 perces, a második rész, a „Nyelvhelyesség” feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces „Hallott szöveg értése” vizsgaösszetevő következik, majd végül az „Íráskészség” 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár – a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható.

Az egyes vizsgaösszetevők értékelése emelt és középszinten is független egymástól, és a javítás központilag kidolgozott útmutató alapján történik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.