Erősen retusált plakáttal hirdetik az egri bikavért

Enélkül lemaradt volna a képről Habis László polgármester, és ezt nyilván nem hagyhatták.

Kovács Áron
2017. 05. 02. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősen retusált képpel reklámozzák az egri bikavér hungarikummá válását. Az elmúlt hetekben több helyen feltűnt egy kép, amelyen egri borászok körében Nyitrai Zsolt parlamenti képviselő, miniszterelnöki megbízott, illetve Habis László polgármester egri borászok társaságában emeli poharát, háttérben az Eged-heggyel. A „Köszönjük, Bikavér! Köszönjük, Eger!” feliratú kép szerepel Nyitrai honlapján, de plakátokon, molinókon is feltűnt mint a borvidék reklámja.

A kép önmagában is gyanús, több helyen látszik az árnyékokon, hogy valaki hozzányúlt egy erre a célra szolgáló szoftverrel, de a Magyar Nemzet nemrég hozzájutott az eredeti felvételhez is. Ez a ruhák és a levelek színe alapján tavaly ősszel készülhetett, és a helyszínt is be lehet azonosítani: az Almagyar Borterasz egyik épülete és medencéje látszik rajta. Úgy tudjuk, a fotó a hungarikummá válást előkészítő egyik találkozón készült.

A jelek szerint valakik elégedetlenek voltak a képpel, ezért eltüntették róla a medencét és az épületet, és betolták a képbe az Eged-hegyet (amely látszik amúgy az eredeti helyszínről, csak épp a csoportképet nem úgy komponálták, hogy ez legyen a háttér). Ez önmagában nem aggályos, marketing célú képeknél megengedett eljárás.

Ami viszont merőben szokatlan és a fotós szakmában nem is megengedett, hogy embereket retusáltak a képre. Úgy tűnik, pótolták azokat, akik nem voltak jelen a rendezvényen: a borászok közé retusáltak négy embert, köztük Habis László polgármestert – ő az álló sor közepén, Nyitrai mellett áll. Szintén az álló sorban jobbról a nyolcadik alak is utólag került a képre, ő Lőrincz György borász. A térdelő sorba két személyt retusáltak be, őket egyelőre nem sikerült azonosítani (Frissítés: kommentelőink segítettek, Bolyki János és Demeter Csaba került még a képre).

Információink szerint a retusált képet az egri önkormányzati vagyonkezelő (EVAT Zrt.) turisztikai és városmarketing részlege, a Kulturma készítette, de az nem világos, hogy kinek a megbízására. Kérdéseinket kedden délután eljuttattuk a polgármesteri hivatalhoz, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Nyitrai Zsolt húsvét előtt jelentette be a köztévé műsorában, hogy Eger városa hamarosan országos kampányt indít az egri bikavér népszerűsítésére, aminek keretében újságokban, magazinokban, valamint óriásplakátokon mutatják be a borvidék zászlóshajóját. Turisztikai kiállításokon azóta már biztosan felbukkant a fenti, manipulált kép.

Cikkünk megjelenése után a polgármesteri hivataltól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy „nem a borászok találkozásának hiteles dokumentálása volt a cél, hanem egy marketing célú plakát készült el.” 

A Kulturma divízió feladatait időközben átvevő Média Eger Kft. szakmai állásfoglalása alapján a marketingben az utómunka természetes eszköz. „Ha a grafikusok még szivárványt is rajzoltak volna az Eged fölé és emellett megjelenítik a képen az Egri Várat, vagy a Minaretet, az is tökéletesen elfogadható lenne, ha jól szolgálná a plakát koncepcióját.” Azt írták, erre azért is szükség volt, mert „nem garantálható, hogy az általában elfoglalt, ismert emberek feltétlenül meg tudnak jelenni egyszerre, egy időben”.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.