Ezentúl csak patikában kapható jó néhány megfázás elleni népszerű italpor

A Coldrex, a Neo Citran és a Rubophen készítményeit is érinti a szigorítás.

MN
2017. 05. 08. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövőben kizárólag gyógyszertárban kapható majd néhány megfázás elleni, paracetamol hatóanyag tartalmú készítmény – derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapjára feltöltött tájékoztatóból.

Mivel a népszerű Coldrex, Rubophen, Neo Citran italpor készítmények gyógyszertáron kívüli értékesítése kellő körültekintést igényel, ezért megszüntetik a patikákon kívüli forgalmazásukat – hívta fel a figyelmet dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója.

Az intézkedésre azért van szükség, mert a paracetamol nagyon sok megfázás elleni – többféle hatóanyagot tartalmazó –, úgynevezett kombinációs gyógyszerben is megtalálható, így előfordul, hogy a betegek a megengedett napi adagot túllépik – hangsúlyozta Pozsgay, hozzátéve, hogy a készítményeket a betegek sok esetben nem megfelelően használják, ugyanis kombinálják a forró italporokat a szintén paracetamolt tartalmazó láz- és/vagy fájdalomcsillapítókkal. 

Az intézet döntése azt jelenti, hogy a patikán kívüli gyógyszerforgalmazó helyek a hatóság döntésének kézhezvételét követően nem rendelhetnek többet a listán szereplő készítményekből, a meglévő készletek a lejárati idő végéig értékesíthetők. 

A készítmények teljes listáját itt tekintheti meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.