Fél év után csomagolniuk kellett a Ligetvédőknek

Megverték, kiszorították, megbüntették őket, de hónapokon át kitartottak a Városliget védői. Csütörtökön aztán menniük kellett.

Koncz Tamás
2017. 05. 19. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly december óta tartott és május 18-án délután hivatalosan is véget ért a Ligetben a Ligetvédő csoport legutóbbi városligeti demonstrációja, péntekre pedig elbontották a civil aktivisták szabadban felhúzott sátrait is, írja az MTI.

Közel féléves demonstrációjuk alatt a Ligetvédők a helyi fák védelmében többször is konfrontálódtak a Pecsa épületét bontó munkásokkal vagy a Liget Budapest biztonsági őreivel, a vizes vb városligeti projektjének előkészítését azonban már nem tudták megakadályozni.

A Városligeti-tónál épül fel ugyanis a vb szinkronúszó-létesítménye, a beruházók pedig csütörtökön elkerítették az építési területet; csakhogy a kordonok átlógtak a Ligetvédők által elfoglalt területre. Emiatt a tüntetők elkezdték elbontani a kerítést, majd dulakodás is kialakult a kivitelezést vigyázó biztonsági szolgálat tagjaival. 

Végül a rendőrök érkeztek a helyszínre, akik nemes egyszerűséggel feloszlatták a Ligetvédők tüntetését, a dulakodás miatt pedig három emberrel szemben garázdaság miatt indítottak eljárást – az egyik kopasz szekuritis ellen pedig körözést adtak ki súlyos testi sértés kísérlete miatt.

A BRFK a gyülekezési törvény megsértésével indokolta a demonstráció beszüntetését – a Ligetvédőknek ugyan joguk volt a helyszínen tartózkodni, de akciójukkal nem sérthették volna meg mások jogait és szabadságát.

A Ligetvédők közel egy éve küzdenek a tavaly márciusban elindított Liget Budapest beruházás egyes, környezetkárosítónak tartott elemei és a Városliget fáinak megritkítása ellen: szabályosan kitelepültek a parkba, aktivistáik pedig minden tőlük telhető módon próbálták lassítani a munkálatokat.

 

A néha engedélyezett, néha illegális akciók közben hol a rendőrökkel huzakodtak, máskor viszont munkások vagy éppen kigyúrt biztonsági őrök bántalmazták őket. Egy alkalommal pedig egy szolgálaton kívüli rendőr rúgott bele sátrukba, vesén találva egy ott alvó kiskorú lányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.