Felfüggesztették Schmidt Mária cégének tőzsdei kereskedését

A jogsértés miatt 4 millió forint felügyeleti bírságot is meg kell fizetnie a társaságnak.

MN
2017. 05. 05. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybanki indoklás szerint a tőzsdei kereskedést korlátozó lépésre azért került sor, mert a kibocsátó – a közgyűlés által elfogadott éves beszámoló hiányában – nem tette közzé határidőben a 2016-os pénzügyi évről készített éves jelentését. A feltárt jogsértés miatt az MNB a BIF Nyrt.-t négymillió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Mint ismert, épp a napokban vált ki a cégből Schmidt egykori férjének cégalapító társa, Nobilis Kristóf nagyvállalkozó, korábban Spéder Zoltán, az ingatlancég harmadik nagyrészvényese is elhagyta a társaságot.

Hangfelvétel, kidobott Schmidt lány, furcsa békülés: tavaly szeptemberben a Hvg.hu számolt be arról, milyen rejtélyes módon vette át a hatalmat Schmidt Mária családi cége a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. augusztusi közgyűlésén.

A hasonló mulasztásban szintén vétkes KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt.-t nyolcmillió forintra büntette a felügyelet az MTI összeállítása szerint.

A jegybank közleményében emlékeztet, hogy a KEG-részvények tőzsdei kereskedése – a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentés hiánya miatt – már 2016. május 4-étől szünetel. A KEG Nyrt. a közzétételi kötelezettségének – a jegybanki felszólítás ellenére – azóta sem tett eleget, az MNB ezért több alkalommal kért tájékoztatást a társaságtól arra vonatkozóan, hogy milyen konkrét intézkedéseket tett, illetve kíván tenni a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentésének közzététele érdekében. Az MNB munkatársai a kibocsátó közgyűlésein is részt vettek, és – a tőzsdei kereskedésre elrendelt moratórium fenntartása mellett – célvizsgálat is folyik annak feltárására, hogy a KEG mulasztásáért a menedzsment valamely tagjának személyes felelőssége megállapítható-e.

A központi bank a tőzsdei kibocsátók felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében vizsgálta, hogy a tőkepiacról szóló törvény által előírt április 30-ai határidőig minden kibocsátó közzétette-e a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését.

Az MNB folyamatosan elemzi és értékeli a rendelkezésére álló információkat, és az éves jelentésüket nem a tőkepiacról szóló törvény által előírt határidőben és tartalommal közzétevő kibocsátók vonatkozásában is megteszi a szükséges intézkedéseket – olvasható a jegybank közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.