Félmillió szavazót veszített három hónap alatt a Fidesz

Drámaian csökken a kormánypárt népszerűsége, 6 százalékkal csökkent a támogatottságuk a szavazók körében.

MN
2017. 05. 03. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas népszerűségvesztést könyvelhet el a Fidesz a Medián friss felmérése szerint. A kormánypártok januárban még 37 százalékon álltak a teljes szavazókorú népesség körében, április végére viszont 31 százalékra esett a támogatottságuk.

Ez azt jelenti, hogy közel félmillió lehetséges szavazót veszítettek el, írja a felmérés eredményeit elsőként ismertető Hvg.hu.

A vizsgálatot a Medián április 21. és 26. között végezte, vagyis azután, hogy a kormány a legnagyobb tiltakozást kiváltó, CEU elleni támadása elindult. 

A Fidesz veszteségéből az ellenzéki pártok közül a legtöbbet a Jobbik profitált, a teljes népességben 14 százalék, a választani tudó „biztos” szavazók közül 20 százalék áll Vona Gáborék mögött.

A Jobbikon kívüli ellenzéki pártok együttes támogatottsága 20 százalékról 24 százalékra nőtt három hónap alatt a teljes népességben, az MSZP 9 százaléka mellett a DK és az LMP 4-4 százalékon, a Momentum 2 százalékon, az Együtt, a Kétfarkú Kutya Párt, a Moma és a Párbeszéd 1-1 százalékon áll, a Liberálisok jelenleg nem mérhetők.

Az elmúlt hetek eseményei, a CEU-törvény kritikátlan aláírása Áder János államfő népszerűségét is megtépázta, ez 11 pontot zuhant. Orbán Viktor sem lett népszerűbb, ő 9 pontot esett vissza, miközben Vona Gábor és Hadházy Ákos szimpatikusabb lett a választóknak.

Érdekes azonban, hogy míg Botka László országos ismertsége 78 százalékról 91 százalékra ugrott, addig népszerűsége nem változott, az továbbra is 34 ponton áll, akárcsak Vona Gáboré vagy Kósa Lajosé, írja a portál.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.