Fideszes belháborúk készülődnek a médiabirodalom körül

Túl sok a szereplő, túl sok pénzt költöttek a birodalomra, és mindenki szeretné erősíteni a befolyását.

MN
2017. 05. 25. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre komolyabb fejfájást okoznak a jogilag magánkézben lévő, de a kormányhoz sok szálon kötődő MKB Banknak a Fidesz-közeli médiavállalatok – írja az Index, amelynek összesítése szerint mára 16 milliárd forintra rúg az az összeg, amellyel a bank a TV2, az Origo–New Wave-csoport és a Mediaworks Zrt. megvásárlását finanszírozta.

Csütörtökön a Heti Válasz is azt írta: a a TV2, illetve annak milliárdos vesztesége miatt alakult ki konfliktus Andy Vajna és Habony Árpád körei, illetve Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester környezete közt. Mészáros kvázi-kabinetfőnöke, Csík Zoltán állítólag több fórumon is amiatt méltatlankodott, hogy egyesek beteszik a nagy pénzeket a rendszerekbe, de mások csak költekezésre képesek.

Az Index szerint a helyzet bonyolultabb, és a konfliktus középpontjában nem is a TV2, hanem az Origót megvásárló New Wave Madia Group áll. Ez a cég Matolcsy György jegybankelnök, illetve unokatestvére, Szemerey Tamás érdekkörébe tartozik. Az Origo megvásárlását pedig szintén az MKB finanszírozta. A cégcsoport viszont évek óta erősen veszteséges, és az Index szerint a hitel törlesztése és kamatfizetése „mostanában mutat némi kockázatot”.

Az Origónál az az érdekes, hogy nem ugyanazok a tulajdonosok, mint akik a szerkesztőségi munkát irányítják, hiszen utóbbira a miniszterelnöki főtanácsadónak van közvetlen befolyása. Az Index szerint Habony és köre fokozná befolyását tulajdonosi ágon is, a jelenlegi tulajdonosok, illetve – mint arról a 444.hu is beszámolt, Matolcsy Ádám, Matolcsy György jegybankelnök fia – olyan megoldást keresnek, amellyel visszavehetnék a tényleges irányítást, és finanszírozhatóvá tennék a céget.

Habonyékat erősít állítólag, hogy Orbán Viktor nem szereti, ha egy kézben összpontosul jelentős banki és médiaérdekeltség. Az Index forrásai szerint ez már korábban Spéder Zoltán kapcsán is elhangzott, aki az FHB-csoport és a közelmúltig az Indexet is tulajdonló CEMP révén volt aktív mindkét piacon. New Wave-csoport mögött álló Szemerey pedig a Növekedési Hitelbank és az MKB révén is érdekelt a bankvilágban, vagyis elvileg nem lenne szabad jelentős médiabefolyást szereznie. A kivétel ebben az esetben Mészáros Lőrinc, aki az FHB és a takarékszövetkezetek felett gyakorol befolyást, miközben közvetve tulajdonosa a Mediaworks Zrt.-nek is, ezt mégsem teszi senki szóvá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.