Fizetett a biztosító a veronai baleset után, de nem tudni, mennyit

A sérelemdíjak „a magyar gyakorlatban meghatározott kártérítési összegek felső határán mozognak.”

MTI
2017. 05. 24. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Groupama Biztosító Zrt. a veronai baleset károsultjai és hozzátartozói számára kifizette a kártérítéseket azokban az esetekben, ahol meghatározható volt a kárösszeg nagysága, és beérkeztek a kiutaláshoz szükséges dokumentumok is – közölte a január 20-án balesetet szenvedett autóbusz kötelező felelősségbiztosítását kezelő biztosítótársaság szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a már benyújtott poggyászkárok, illetve a felmerült költségek, dologi károk megtérítését folyamatosan rendezte a biztosító. A jogszabályoknak megfelelően az elhunytak valamennyi közeli hozzátartozója – szülők, testvérek és nagyszülők – részére úgynevezett sérelemdíjat is fizetett a biztosítótársaság. A súlyosan sérülteknél egészségi állapotuk alakulásától függően határozzák majd meg a sérelemdíj végleges nagyságát, de az előlegeket már nekik is kifizették.

A sérelemdíjak, tekintettel a baleset különösen tragikus körülményeire, a magyar gyakorlatban meghatározott kártérítési összegek felső határán mozognak – áll a közleményben. A kifizetett kárösszegek nagyságát ugyanakkor a biztosító nem közölte az MTI kérdésére.

A társaság már megtérítette, illetve folyamatosan téríti a tartós gyógykezelésre szoruló sérültek egészségi állapotával összefüggő többletkiadásokat. Mindezeken felül a biztosító sérelemdíjat fizetett, illetve fizet majd ki azoknak is, akik könnyebb sérülést szenvedtek, és akiknek egyáltalán nem volt fizikai sérülésük.

A cég megjegyezte, hogy a károsultakkal, az áldozatok hozzátartozóival továbbra is aktív párbeszédre törekszik, így az átutalt sérelemdíjaknál is biztosítja a lehetőséget a további egyeztetésre. A közlemény szerint a baleset körülményeinek vizsgálata és ezzel összefüggésben a jogi felelősség megállapítása még folyamatban van.

A 24.hu szerdán arról írt, hogy a buszbaleset áldozatainak hozzátartozói szerint a Groupama olyan méltatlan összeget ajánlott fel nekik, amelyet nem fogadtak el.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító autóbusz. A szerencsétlenségnek tizenhét halálos áldozata volt. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.