Fodor Gábor legalizálná a füvet

21 éves kortól a buli kedvéért is lehessen marihuánát szívni, javasolja a liberális politikus.

Koncz Tamás
2017. 05. 12. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány drogpolitikájának gyökeres megváltoztatását célzó törvényjavaslattal állt elő Fodor Gábor független parlamenti képviselő, a Magyar Liberális Párt elnöke.

Fodor 21 éves kortól legalizálná a marihuána rekreációs célú használatát, egészségügyileg indokolt esetben pedig ennél már ennél fiatalabb kortól engedélyezné a thc-fogyasztást – a legalizálást pedig kiterjesztené a kannabiszszármazékok sorára, így a hasisra, különböző olajokra is.

A politikus szerint azért kellene törölni a marihuánát az illegális drogok köréből, mert a büntetőjogi elrettentésen alapuló drogpolitika nem lehet sem hatékony, sem pedig igazságos, mivel sokkal nagyobb ártalmat okoz, mint a drogfogyasztás maga, amelyet egyébként sem képes megszüntetni vagy megelőzni – idézi a javaslatot felfedező 444.

Fodor Gábor a részletekre is gondolt: a forgalmazás folyamatát tervei szerint a kormány dolgozná ki, szabályozva a forgalomba hozható marihuána maximális hatóanyag-tartalmát is – „gondoskodva arról, hogy a kannabisz kereskedelmi forgalmából származó adóbevételek legalább 50 százalékából drogpolitikai és ártalomcsökkentő programok költségeit finanszírozza a központi költségvetés, továbbá 25 százalékát e törvény által elért eredmények vizsgálatára és hatástanulmányaira köteles fordítani”.

A liberális párt elnökének javaslata nem példa nélküli: az amerikai államok több mint felében engedélyezve van a marihuána használata orvosi célú vagy bármilyen fogyasztásra, a fogyasztók több mint 6,7 milliárd dollárt költöttek erre csak tavaly.

Kérdés azonban, hogy mennyire időszerű a javaslat a jelen Magyarországában, abban a kiélezett társadalmi-politikai helyzetben, amikor a kormány Soros-ügynököknek tartja a drogliberelizációt is sürgető civil jogvédő szervezeteket. A Büntető törvénykönyv szerint mindenesetre már egy marihuánás cigi elszívásáért is két év szabadságvesztés járhat, hacsak az elkövető nem választ valamilyen leszoktató-elterelő programot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.