Gulyás Márton: Bayer stílusa életveszélyes

Fideszes szócsőnek tartja Bayer Zsoltot Gulyás Márton, szerinte a jobboldali véleményvezér már nem tud szabadulni a durva beszédmódtól.

MN
2017. 05. 16. 6:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bayer Zsolt a Fidesz szócsöve – mondta a Hír TV Egyenesen című műsorában Gulyás Márton, aki szerint a publicista kommunikációja szorosan követi a kormánypropagandát.

Az aktivista, aki többekkel együtt hétfőn délelőtt kávézott Bayerral, nem tartja haszontalannak a találkozót – szerinte „létrejött egy beszélgetés lehetősége” arról, hogy a Bayer-féle stílus színvonala része a kormányzásnak.

„Az, hogy Bayer Zsolt miért így beszél, miért így ír, miért ezt a fajta uszítópropagandát használja, az nyilván szorosan összefügg azzal, hogy a Fidesz lemondott arról, hogy nem egész Magyarországnak kíván kormányzást biztosítani, hanem a saját táborát kívánja kizárólagosan egyben tartani. Ha egy kormányzat ilyen szűkre szabja a saját mozgásterét, akkor nyilvánvalóan kell az a fajta uszítós, sokszor gyűlöletkeltő kommunikáció – amit például Bayer Zsolt használ –, azért, hogy elfedhesse azt, hogy itt nyilvánvalóan nem az zajlik, hogy egész társadalmi osztályoknak a helyzetét javítja a kormányzat, hanem csak az zajlik, hogy a saját tömbjét próbálja egyben tartani. Ehhez pedig egyre agresszívabb beszédmód szükséges” – véli Gulyás.

Gulyás Márton szerint Bayer még akkor is szócsőnek számít, ha nem ő a nagyobbik kormánypárt fő kommunikációs munkatársa. Ő a fideszes tábor „legautentikusabb hangja”. Ez a fideszes tömb ad a kormány szavára és útmutatást vár tőle, ezért nyilvánvalóan követi munkásságát, hiszen úgy véli, hogy Bayer a belső kör tagja, szavai pedig gyakorlatilag egyenértékűek a miniszterelnök vagy a fideszes belső vezetés szavaival.

„Nem az a kérdés, hogy ő kap-e utasításokat, ő annál egy autonómabb személy. Ez nyilvánvaló” – folytatta a Hír TV vendége, hozzátéve: Bayer leköveti a Fidesz politikai mozgását, ezzel pedig szinkronba kerül azzal a politikával, amit Orbán Viktor gyakorol a társadalom kárára.

Gulyás úgy látja, Bayer Zsolt egyáltalán nem élvezi ezt a stílust, egyszerűen csak beleszorult ebbe a szerepbe.

„ kommunikációs mozgása és a Fidesz politikai mozgása szorosan összefügg egymással. Ez egy koordinált dolog. És ráadásul Bayer Zsolt ebbe lavírozta bele magát. Ő ebből már csak durvábban fog tudni kijönni. Még durvább hasonlatokra, szóösszefüggésekre kell majd vetemednie azért, hogy a saját olvasókörét, táborát – mely megegyezik a Fidesz szavazótáborának a keménymagjával –, ki tudja szolgálni. Ez egy nagyon fontos állítás. A másik nagyon fontos állítás, hogy a közbeszéd itt tart, ahol tart Magyarországon, az nem mindannyiunk egyenlő felelőssége, hanem igenis azt lehet látni, hogy 2010 óta a Fidesz olyan mértékben züllesztette le a politizálásnak a színvonalát és ezzel szoros összefüggésben a közbeszédnek a színvonalát, ami egyetlen korábbi kormányzatról sem mondható el” – fejtette ki Gulyás Márton, hozzátéve, hogy a harmadik és legfontosabb állítás az, hogy egy ilyen helyzetben mit lehet tenni.

Az aktivista hozzátette, szembesíteni kell a kormánypárti véleményvezért azzal, hogy beszédmódja életveszélyes és összefügg azzal a politikával, mely jelenleg nyomorítja a magyar társadalmat.

Bayer Zsolt, a TASZ több tagja, az LMP politikusai, valamint Gulyás Márton hétfőn délelőtt Budapesten, egy Attila úti sörözőben kávézott együtt – a találkozó apropója az volt, hogy a jobboldali újságíró egy rádióinterjúban azt mondta, taknyukon és vérükön húzva kellene kivezetni az Országházból az olyan tüntetőket, mint akik nemrégiben a civiltörvény ellen tiltakozva némán, táblákat feltartva demonstráltak egy országgyűlési bizottsági ülésen. Bayer a találkozón elismerte, hogy durván fogalmazott – Szél Bernadett kávézás közben jelentette be, hogy uszítás gyanújával feljelentést tett a rádióban elhangzottak miatt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.