Gundel Takács: Lassan sehová sem lehet elmenni dolgozni

A műsorvezető szerint a médiumokat behálózza a politika. Vállalhatatlannak tartja, ami a Tényekben történik.

MN
2017. 05. 11. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan sehová sem tud elmenni dolgozni egy sportriporter vagy egy műsorvezető, mert csaknem minden médiumot behálóz a politika, ezzel pedig nagy dilemma elé állítják a munkatársakat – mondta Gundel Takács Gábor a Hír TV Alinda című műsorában.

Gundel Takács elismerte, hogy fokozatosan alakult ki benne a dilemma, hogy meddig szabad a köztévénél maradni, mivel szándékosan igyekezett magát távol tartani a politikától.

„Amíg nem szólnak bele a vetélkedőmbe, nem szólnak bele a sportközvetítésekbe, addig számomra tartható a dolog.”

Emellett a műsorvezető elmondása szerint egyfajta dacot is érzett: „menjenek azok, akik delegáltak, akik nem szakmai alapon vannak most ott” – mondta.

Gundel Takácsnál akkor telt be a pohár, amikor hatszáz adás után menesztették a Maradj talpon! kreatív producerét egy személyi összetűzés miatt, illetve az, hogy egy fideszes háttérember tavaly kétmilliót nyert a kvízműsorban – a férfi munkásságáról Gundel Takács utólag szerzett tudomást.

A sportközvetítések alatti egyperces propagandahíradókról azt mondta, igyekezett mindig a sportot és az olimpiát védeni, ám a riói olimpia alatt már elgondolkodott azon, hol van a határ, és mivel tesz jót az ember:

„ha igyekszel megőrizni azt, amit értéknek gondolsz, vagy beáldozod az egészet, mert a környezetedben ez történik”.

Origós szerződése kapcsán Gundel Takács kifejtette, azért tartotta vállalhatónak a felkérést, mert heti egy videót kell csinálnia a portálra focis témában, egyébként pedig nem is jár be a szerkesztőségbe.

Az aktuálpolitikában az egyre mélyebbre süllyedő közbeszéd, illetve a félelemkeltés zavarja a legjobban, és bár elvi kérdésnek tartja, hogy el kell menni szavazni, de tévésként szerinte nem lehet politizálni.

A TV2-vel való tárgyalások kapcsán Gundel Takács leszögezte, vállalhatatlan, ami a Tényeknél folyik: sem politikai, sem szakmai szempontokból nem jöhetne le például a „Soros György megölte volna az anyját” című anyag vagy a többi ferdítés. Dilemmája hasonló, mint a közmédia esetében: vagy csinálja tovább, amit szeret, és elfordítja a fejét, vagy a nézők nem látják a képernyőn. Úgy vélte, a csatornánál dolgozó műsorvezetők ugyanakkor nem feltétlenül osztják a híradó véleményét, szerinte nem kell általánosítani. 

Gundel Takács ugyanakkor nem érzi, hogy hülyét csinált volna magából, amikor elvállalta a Budapesti Olimpiáért Mozgalom szóvivői posztját nem sokkal azelőtt, hogy a pályázatot visszavonták. A referendumot és a Momentum Mozgalom érveit ezzel kapcsolatban legitimnek tartja, de szerinte a felvetést már korábban meg kellett volna lépni. Ugyanakkor elismerte, hogy „ha újra nekifutunk, akkor a történtek után nincs más út, népszavazással kell kezdeni”, ám amellett is kitartott, hogy Budapestnek jó és fontos dolog lenne egy olimpia, „csak nem mindegy, hogyan”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.