Gyurcsány: Lesz összefogás, és legyőzik a Fideszt

A DK elnöke szerint a miniszterelnök téved, ha azt gondolja, az ellenzéki pártok nem tudnak összefogni.

MN
2017. 05. 01. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi választáson a demokratikus ellenzéki pártok együtt fognak működni, és a Fidesznek minden választókerületben csak egy demokratikus ellenfele lesz, „ha törik, ha szakad” – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a párt majálisán, a budapesti Városligetben. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök téved, ha azt gondolja, az ellenzéki pártok közötti viták lehetetlenné teszik, hogy közös erővel forduljanak szembe vele, egy év múlva ilyenkor pedig Magyarországnak új, demokratikus kormánya lesz.

Az április 23-i zuglói időközi választásra utalva arról beszélt: a voksolás világosan megmutatta, hogy ha együttműködnek, akkor győznek, „nem kicsit, hanem nagyon”. A zuglói eredményből ugyan nem lehet országos következtetést levonni, de szerinte a Fidesz valamennyi helyi választáson rosszabbul szerepel, mint három vagy négy éve. Azt javasolta a kormányfőnek, hogy ne higgyen a közvélemény-kutatásoknak, mert ugyanúgy fog járni, mint 2002-ben.

Ha Orbánnak viszket a tenyere, akkor mennyen el dermatológushoz – utalt Gyurcsány a kormányfő korábbi rádióinterjújára –, és álljon sorban három hónapig, mint mindenki más, nézze meg, mivé tette az egészségügyet. A DK elnöke szerint ők nem háborúzni szeretnének, hanem normálisan élni. Az a vezető pedig, aki nem nyugalmat akar a népének, hanem folyamatosan a konfliktust keresi, az nem mindenki miniszterelnöke akar lenni, hanem saját hátországának erőszakos hódítója.

Míg sokan 80-90 ezer forintos jövedelemből élnek, Mészáros Lőrinc – „a miniszterelnök gázszerelő barátja” – óránként több mint tízmillió forint vagyont halmoz fel. Felcsút polgármesterének üzenve azt mondta: Iványi Gábor megkeresztelte Orbán Viktor gyermekeit, Soros György taníttatta Orbánt, Simicska Lajos éveken keresztül finanszírozta a miniszterelnököt és pártját, mára valamennyien az ellenségei, így Mészáros is az ő sorsukra juthat.

Magyarországon jelenleg a legnagyobb dráma a dolgozói szegénység – mondta Gyurcsány –, mivel a kormány képes úgy megállapítani a minimálbért, hogy az alatta marad a hivatalos létminimumnak. Gyurcsány ugyanakkor nem csak a kormánynak üzent, hanem a munkaadóknak is. Azt mondta: a magyarok úgy akarnak élni, mint a burgenlandiak, toszkánok vagy bajorok. „Nem akarunk Európa olcsójánosai lenni, nem akarunk másodosztályú polgárok lenni, azt akarjuk, hogy Európa szociális közösség is legyen” – mondta. Ezt nem lehet egyik pillanatról a másikra elérni, de nyomást kell helyezni a munkaadókra.

A DK elnökének véleménye szerint a jelenlegi hatalom ellopta a gyermekek jogát a tudáshoz, elvette a településektől az iskoláikat. A hatalom nem azt akarja, hogy művelt, kérdezni tudó emberek éljenek Magyarországon, hanem „keresztény, konzervatív, jobboldali átnevelőtábort” akar csinálni az iskolákból. A kormányfő Nagy Imre és mártírtársai 1989-es újratemetésén elmondott beszédére utalva kijelentette: „te ácsolod a jövő fiatalságának szellemi, kulturális koporsóját, nem a szabadság, hanem a szellemi, kulturális eltunyulás és halálnak az embere vagy”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.