Gyurcsány: Orbánt bankpapírokkal zsarolhatják

A DK elnöke most arra vár, hogy jelentkezzenek a közvetítők.

MN
2017. 05. 02. 6:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Arra várok, hogy jelentkezzenek a közvetítők” – mondta Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn azokra a dokumentumokra utalva, amelyekkel szerinte sakkban tartja Oroszország Orbán Viktor miniszterelnököt.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke az interjúban arról beszélt, hogy sok-sok évvel ezelőtt – az első Orbán-kormány után – egy magas rangú és nagyon hiteles ember szóban tájékoztatta a dokumentumok létezéséről, de akkor még nem látta az iratokat, és azt is hozzátette, hogy továbbra sem tudja, kinek a birtokában vannak.

Az interjúból kiderült az is, hogy Gyurcsány kétszer találkozott az egyik közvetítővel, az első alkalom csak puhatolózás volt egy hatszemközti beszélgetésen, ahol felmerült, hogy a DK elnökét érdekelnék a dokumentumok. Az ATV-nek Gyurcsány azt mondta, nem őt keresték meg személyesen, hanem egy harmadik félen keresztül jutottak el hozzá. Miután a politikus igent mondott a megkeresésre, két héttel később ismét megjelent a közvetítő, immár a dokumentumokkal, amelyeket meg is mutatott a volt miniszterelnöknek. Annyit elárult, hogy a közvetítő valószínű orosz, mivel szlávos akcentusa volt, de lehetett akár szlovák is, mint ahogy arra egyesek később felhívták Gyurcsány figyelmét rá.

Ráadásul kétségek is felmerültek benne, miszerint hivatalos forrásból származnak-e az iratok, vagy csak őt akarták csőbe húzni.

„Gondolja el, milyen politikai balhéba kerülnék, ha ugyanezt a papírt másnak is árulnák! Abban sem vagyok biztos, hogy megengedik-e a papírok hitelesítését, vagy csak nekem ácsolnak csapdát” – válaszolta arra kérdésre, miszerint az is bűncselekmény, ha olyanról van tudomása, ami bizonyítja a vádjait, de mégsem jelzi ezt az illetékes hatóságnak.

„Az ügy nyilvánosság előtti vállalásának egyszerű oka pedig az önvédelem” – hangsúlyozta a politikus. Azzal ugyanis, hogy nincs módja bizonyítani állításait, még mindig jobban jár, mintha később másnál is előkerülnének a dokumentumok, és a fejére olvasnák, hogy minderről tudott, és Orbán Viktor cinkostársának tekintenék.

Gyurcsány az interjúban azt is pedzegette, hogy banki papírokról lehet szó: „amíg nem hozok dokumentumot, minden állításommal – milyen dokumentumot láttam, milyen banktól, és minden más állításommal – Orbán Viktort segíteném, hogy egy esetleges későbbi eljárásra fel tudjon készülni. Nekem pedig nem áll érdekemben, hogy egy jövőbeli potenciális ellenfelemet felkészítsem arra, hogy milyen dokumentumokat kellene eltüntetnie, amíg teheti” – fogalmazott.

A kérdésre, hogy ez titkosszolgálati információ lehet-e, avagy sem, a DK elnöke annyit mondott, hogy „mindegyikünkre rádolgoznak, de nem csak az oroszok”. Egy esetleges orosz kereskedelmi banki tranzakció felvetéséről úgy vélekedett: „ha én el akarnék pénzt dugni, nem hiszem, hogy Oroszországba vinném, és bíznék Putyinban”.

A politikus az Orbán Viktornak adott, 72 órás ultimátumára kitérve megjegyezte, „lerázta magáról, mint kutya a vizet”. Gyurcsány nem várta, hogy a miniszterelnök felbőszüljön, de megkönnyítette volna a dolgát, az kétségtelen. A DK elnöke elmondta, megérti a felfokozott várakozást, és természetesen a kormányváltó közösség sem bánná, ha egyetlen papírral meg lehetne oldani a kormányváltást. „Gyurcsány előhoz a táskájából valamit, és Orbánnak vége van – milyen jó lenne” – tette hozzá.

Gyurcsány az ATV-nek is megerősítette, hogy látta a dokumentumokat. „Annyit mondtam, ami igaz, hogy én ezt láttam, ugyanakkor dilemma volt végig: elmondani vagy nem elmondani?” – hangsúlyozta a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.