Ha egyházi tankönyvre kell közpénz, az ár sem számít

Több milliárd forintnyi közpénz sorsa lehet a tét.

MN
2017. 05. 02. 19:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mentesülnek a közbeszerzési eljárás alól azok, akik egyházi tankönyvfejlesztés címén igényelnek forrást – Orbán Viktor maga hagyta jóvá az erről szóló rendeletet.

A május 2-ai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat „a támogatási cél sajátosságaival” magyarázza, hogy miért nem kell közbeszerzést kiírniuk a tankönyvfejlesztőknek – egyúttal megnevezi a keretet is, ahonnan lehívhatják a forrásokat.

A megszerezhető összegről még egy tavaly decemberi határozat rendelkezett: e szerint 2,3 milliárd forint a tét, amely három intézmény között oszlik meg: a Magyarországi Református Egyház 1 milliárd forintot, a Szeged–csanádi egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete és a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet pedig 650-650 milliós állami támogatást kapott ilyen célra, és most már a közpénz transzparens felhasználásával sem kell foglalkozniuk.

A tankönyvfejlesztési összeg egyébként apró morzsa az egyházaknak szánt tavaly év végi támogatás egészéhez képest: a kormány december 20-ától az év végéig, tehát tíz nap alatt összesen 121 milliárd forintot oszt szét a magyarországi egyházak, felekezetek és tagintézményeik között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.