Hadházy: Soha nem volt ennyire nyilvánvaló a korrupció

Az LMP társelnöke szerint mostanság sokkal nyíltabban történik a lopás.

MN
2017. 05. 25. 4:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Lehetne spórolni, ha megnehezítenénk a korrupciót. Bár megszüntetni véglegesen nem lehet, de a korrupció csökkentésére igenis van lehetőség” – vélte Hadházy Ákos a Hír TV Egyenesen című műsorában. Az LMP társelnöke hetente számol be korrupcióinfóján a tudomására jutó kétes üzletekről.

A politikus megjegyezte, szükség lesz az igazságszolgáltatásra, mindenképpen szükség lesz arra, hogy „bizonyos emberek” büntetőjogi felelősségre vonásuk után börtönbe kerüljenek. Ugyanakkor Hadházy szerint az igazságszolgáltatás csak egy része a teendőknek, mivel a korrupciót sokkal könnyebb megelőzni, mint adott esetben visszaszerezni az ellopott pénzt. 

„Jogállami körülmények között nem lesz minden pénz visszavehető, amit már megkaparintottak, elképzelhető, hogy annak a jó része náluk marad. Ami elérhető, hogy jó ideig ne élvezzék, börtönbe lehet őket tenni” – hívta fel a figyelmet Hadházy.

A szakértők ugyanakkor törvényekkel alátámasztott korrupcióról beszélnek, amellyel szemben nagyon kevés eszköz létezik az elszámoltatás szempontjából. Hadházy úgy látta, az igazságszolgáltatás a következő években sokkal könnyebb lesz, mivel korábban sokkal inkább odafigyeltek arra, hogy csak akkor lehessen megfogni valakit, ha tetten érik, mint Mengyi Rolandot. Ellenben mostanság nyíltabban történik a lopás az LMP társelnöke szerint, az ügyek jó része anélkül is bebizonyítható, hogy tetten érnék az elkövetőket.

Hadházy arról is beszélt, hogy a feltárt eseteknél megy az időhúzás az ügyészség részéről, mivel folyamatosan hosszabbítja a nyomozási határidőket. Kifejtette, az is jellemző, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy olyan adatokat, amelyeket „egy állatorvos is megtalál az otthoni számítógépén”, megpróbáljon visszafogni. Úgy vélte, a kormányon belül még több nyilvánvaló eset jöhet elő, és kívülről is látszik, hogy már minisztereket is összefüggésbe lehet hozni a korrupcióval.

A Magyar Nemzet információjáról, miszerint az MSZP-s Szekeres Imre tárgyalt az LMP-vel az együttműködésről, a párt társelnöke azt mondta, követelmény, hogy az ellenzéki pártok beszéljenek egymással. Hozzátette, ő biztosan nem találkozott Szekeres Imrével. Hadházy Ákos arról sem hallott, hogy bármilyen ajánlatot kaptak volna az MSZP-től, az pedig természetes, hogy az LMP-sek beszélgetnek a szocialistákkal vagy a jobbikos politikusokkal. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.