Hamis Szolzsenyicin-idézettel válaszolt a kritikákra Németh Szilárd

A rezsibiztos magánalapítványa kétmilliárdot kap, hogy birkózócsarnokot építsen. Az MSZP tájékoztatást vár.

MN
2017. 05. 28. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára” – ezzel a márványtáblára vésett Szolzsenyicinnek tulajdonított idézettel üzent kritikusainak Németh Szilárd a Facebook-oldalán, hozzáfűzve, hogy a Nobel-díjas orosz író gondolata „milyen mély, elgondolkodtató, filozofikus, de nagyon is hétköznapi tapasztalaton alapuló megállapítás”.

A fideszes politikus szerint „legutóbbi példának éppen elég, ha csak a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia csepeli csarnoka körüli irigység-, hazugság- és gyűlöletáradatot nézzük”.

Frissítés: A Szolzsenyicinnek tulajdonított idézet hamis. Még 2008-ban alapos utánajárással kiderítették, hogy az orosz író sosem írt ilyet. A magyaron kívül semmilyen más nyelven, még oroszul sem található meg ez a szöveg Szolzsenyicin életművében. A Németh Szilárd által idézett gondolatok egyébként a csepeli 1956-os emlékműnél elhelyezett márványtáblán olvashatók, magyar nyelven.

Németh Szilárd később megosztotta a csepeli önkormányzat honlapjának a csütörtöki testületi ülésről szóló cikkét is. Ebben azt írják, hogy a helyszínt „az önkormányzat pénzért, a piaci árnál 2 millió forinttal magasabb összegért, 35 millió forintért adja használatba a sportlétesítmény részére”. Emellett arról is írnak, hogy a felépülő többfunkciós birkózócsarnok alkalmas lesz önkormányzati rendezvények megtartására is. Ráadásul az egész építkezés ingyen lesz az önkormányzatnak, a korábbi – ellenzék által is támogatott – verzió viszont 100 millió forintjába került volna Csepelnek. Más szám ugyanakkor nincs a cikkben, így az sem, hogy az eredeti konstrukció 500 millióba került volna összesen, a most elfogadott pedig már 2 milliárdba.

Az MSZP tájékoztatást vár Németh Szilárdtól az alapítványa kétmilliárd forintos támogatása ügyében; ha a szocialisták rövid időn belül nem kapnak választ, hűtlen kezelés miatt feljelentést tesznek – mondta Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint.

Kunhalmi Ágnes, a sporttal is foglalkozó országgyűlési bizottság alelnöke közölte: a kormánypárti politikusnak hétfőn a parlamentben, a Fidesznek pedig levélben teszik fel kérdéseiket. Ha semmilyen csatornán nem kapnak választ, akkor „muszáj továbblépni” – fogalmazott. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a Fidesz-alelnök által tavasszal alapított, saját csepeli lakcímére bejegyeztetett alapítvány a szintén Németh Szilárd által elnökölt Magyar Birkózó Szövetségtől kapott közpénzt, ez pedig nagyon sok kérdést vet fel.

Kunhalmi Ágnes közlése szerint Németh Szilárd az elmúlt években kezdte vegzálni a civil szervezeteket azzal, hogy nem igazán megfelelő módon bánnak a közpénzekkel, és a rájuk bízott forrásokkal. Most pedig azt lehet látni, hogy Németh Szilárd esetleg hűtlenül kezeli az adóforintokat – mondta. Kifogásolta, hogy a fideszes politikus és pártja is hallgat a témában.

A Fidesz kommunikációs igazgatóját nem zavarja, hogy milliárdos közpénz vándorol egy kormánypárti politikus magánalapítványának. Hidvéghi Balázs szerint az a fontos, hogy a stadion, ha elkészül, a közérdeket szolgálja majd. Mindegy, hogy ki az építtető vagy az üzemeltető.

 „Az, hogy technikailag milyen alapítvány az építtető vagy a későbbi üzemeltető, az egy érdekes kérdés, de alapvetően azt a tényt nem befolyásolja, hogy ez az embereket fogja szolgálni, akik odamennek és a sportolási lehetőségeknek hódolhatnak, és ezt a lehetőséget megkapják. Ezért szerintem annak örülni kell Csepelen is és azon túl is, hogy egy magasabb költségvetésű beruházással Csepelnek ez a szegmense tovább bővül, a sportolási, kikapcsolódási lehetőség, akár kulturális célra is lehet ezt használni, ha jól tudom, egy jelentős új intézménnyel gazdagodni fog” – mondta Hidvéghi.

 

Az ügy előzménye, hogy a csepeli képviselő-testület fideszes többsége csütörtökön szavazta meg, hogy kapjon 2 milliárd forintos költségvetési támogatást a Németh Szilárd által alapított és a fideszes politikus lakhelyére bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány, hogy felépítse a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia multifunkcionális sportcsarnokát. 

Az ülésen többen kifogásolták, hogy a csarnok egy olyan magánalapítvány tulajdona lesz, melynek döntéseibe sem a csepeli önkormányzat, sem a birkózószövetség, sem a magyar állam nem szólhat bele – a döntésre a PM-es Hudák János blogbejegyzésben hívta fel a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.