Háromszázmilliós kárt okozott a jégverés a mátrai borvidéken

A gazdák 95-98 százalékának a magas díj miatt nincs biztosítása.

MN
2017. 05. 15. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes becsléseket jóval meghaladó, a háromszázmillió forintot bizonyosan elérő kár keletkezett a mátrai borvidék termésében a szombati jégeső következtében – mondta az MTI-nek a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke.

Nyilas János szerint ez az esztendő nem a szőlősgazdák éve a Mátraalján. Januárban a kemény téli fagy, húsvétkor a zöldfagy, majd május 3-án és 13-án a jégverés pusztított.

A hegyközség területén lévő, 6500 hektárnyi szőlőültetvényből a termőterület meghaladja az ötezer hektárt. Előzetes becslések szerint ennek negyedét érte jégkár május 13-án.

„A viszonylag pontos becslések szerint 1000-1200 hektárnyi szőlőben 30 és 90 százalék közöttire tehető a termésvesztés. A termelési értékben így 30-40 százalék átlaggal számolva 300-400 millió forintnyi a veszteség, amihez még az új ültetvényekben keletkezett károsodás is társul” – mondta a hegyközségi tanács elnöke.

Az MTI kérdésére a szakember kijelentette: a gazdák 95-98 százalékának a magas díj miatt nincs biztosítása, így az utóbbi két évtized legnagyobb elemi kára őket sújtja. Így csak a kárenyhítési alapból juthatnak bizonyos összeghez, ami a tényleges veszteség 40 százaléka körül lehet majd – mondta.

A jégeső centruma Gyöngyös városában volt, de hatalmas pusztítás érte a környező településeket is: Gyöngyössolymost, Abasárt, Visontát és Karácsondot, valamint Gyöngyöstarjánt, Gyöngyöspatát és Szücsit.

A szombati vihar Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Vámosgyörk és Karácsond településeket érintette a legsúlyosabban. Karácsondon, Gyöngyöshalászon, Atkáron és Vámosgyörkön továbbra is érvényben van a másodfokú belvízvédelmi készültség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.