Hétfőn jelenik meg a húszezres érme

A kiegyezés 150. évfordulójára bocsát ki két emlékérmét a jegybank.

MN
2017. 05. 27. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn újabb emlékérmék jelennek meg: az 1867-es kiegyezés 150. évfordulójára egy húszezer és egy kétezer forintos. Ez nem újdonság, mivel a jegybank idei emlékérme-kibocsátási tervéből erről már tudni lehetett, ám most jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben az érmékről szóló rendelet, melyből kiderül, hogyan mutatnak – hívta fel a figyelmet a Napi.hu.

A húszezer forint névértékű, ezüstből készült – közel 80 grammos és több mint 5 centi átmérőjű – emlékérme széle speciális, a recék csúcsa ugyanis homorúan ívelt.

Az emlékérme előlapján Deák Ferenc féloldalas portréja, a hátlapon pedig Erzsébet királyné és I. Ferenc József féloldalas portréja látható, emellett mindkét oldalon látszik az Osztrák–Magyar Monarchia kiscímerének egy részlete. A 150. évfordulóra utal a hátlapon a két évszám, amelyeket a 7-es szám köt össze.

A kiegyezés emlékére készült másik, rézötvözetű érme névértéke kétezer forint, az előlap és a hátlap megegyezik a másik érmével. Az érméket Kósa István tervezőművész tervezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.