Heves zivatar és jégeső csaphat le az országra

Több megyére is figyelmeztetést adtak ki.

MN
2017. 05. 12. 5:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kora reggeltől a középső és a keleti országrészben a záporok mellett zivatarok kialakulása is valószínű. A délelőtt kelet, északkelet felé visszahúzódó, távolodó csapadékrendszer mögött csak átmenetileg stabilizálódik a légkör, csökken a felhőzet. A déli, kora délutáni óráktól kiemelten először az északi országrészben intenzív zivatarfelhők kialakulása várható.

Délután már nagyobb számban az északi megyékben és az Alföldön intenzív zivatarokra lehet számítani, amelyek kelet felé helyeződnek át. Kiemelten Észak-Magyarországon, az Alföld északi felén helyenként heves zivatarok kialakulása is valószínű, amelyekhez heves szélroham, nagyobb méretű jég is társulhat. Az egymást követő záporokból, zivatarokból leginkább északkeleten 20-30 milliméter feletti csapadék hullhat. Ugyanakkor az Alföld déli részén, kisebb eséllyel a Dunántúlon is kialakulhat heves zivatar. Este főképpen még keleten, délkeleten lehetnek szórványos zivatarok.

Az OMSZ tájékoztatása szerint a heves zivatarok veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki másodfokú, míg Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést.

Felhőszakadás veszélyéről is tájékoztattak, emiatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.