Hivatalosan is több lesz a szegény, nem nő a gyes

Számos, a nyugdíjminimum összegéhez kötött ellátás egy fillérrel sem emelkedik jövőre.

2017. 05. 11. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután lapunk többször beszámolt arról, hogy az öregséginyugdíj-minimum kilenc esztendeje tartó befagyasztása miatt évről évre egyre több rászoruló gyermek esik el a többi között ingyenes tankönyvre és étkezésre jogosító rendszeres gyermekvédelmi kedvezménytől, a kormány végre észbe kapott, és emeli a kedvezmény jogosultsági feltételéül szolgáló jövedelemküszöböt. Ez derül ki a jövő évi költségvetési törvényt megalapozó saláta-törvényjavaslatból. Nagy szükség van az intézkedésre, ugyanis az Orbán-kormány regnálása alatt 2010–2015 között 150 ezer gyermekkel csökkent a kedvezményre jogosultak száma, holott ők továbbra is rászorulók. Többen lesznek jogosultak az időskorúak járadékára és a közgyógyellátásra is. Ugyanakkor számos, a nyugdíjminimum összegéhez kötött ellátás egy fillérrel sem emelkedik, így például a gyes, a gyet (mindkettő nettó 25 650 forint) és az anyasági támogatás (64 125 forint) összege tíz év után is változatlan marad.

Jelenleg számos szociális ellátás összege a nyugdíjminimumhoz van kötve, így például az aktív korúak ellátása, az időskorúak járadéka, a közgyógyellátás, a gyes, a nagycsaládosok számára a legkisebb gyermek nyolcéves koráig járó gyermekgondozási támogatás (gyet) és a szülés után egyszeri juttatásként igényelhető anyasági támogatás. Ha a nyugdíjminimum nem emelkedik, akkor ezek összege sem nő, vagyis a juttatások elértéktelenednek. Azoknál az ellátásoknál pedig (ilyen a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény), ahol a nyugdíjminimum jogosultsági küszöbként szolgál, ott a minimálbér-emeléssel párhuzamosan évről évre egyre többen esnek el az ellátásoktól. A nyugdíjminimum hazánkban 2008. január 1. óta nem emelkedett, összege ma is 28 500 forint. Lapunk többször is szóvá tette ezt a tarthatatlan állapotot, és most végre történik valami. Igaz, a kormány egyelőre nem magát a nyugdíjminimumot emeli, vagyis az várhatóan 2018-ban is ugyanannyi marad, több ellátás esetében ugyanakkor növelik azt a százalékértéket, ami alapján a nyugdíjminimumot figyelembe véve ki kell számítani az ellátás összegét vagy a jogosultsági küszöböt.

Úgy módosítaná gyermekvédelmi törvényt a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által a parlamentnek benyújtott javaslatcsomag, hogy az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékáról 135 százalékára emelné a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági küszöbét. Vagyis amíg jelenleg csak az a gyerek jogosult a támogatásra, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a 37 050 forintot, a jövőben ez a küszöb 38 475-re, egyedülálló szülő vagy tartósan beteg gyermek esetén 41 325-re emelkedne.

A statisztikai adatokból kiderül: míg 2010-ben még 598 ezer gyermek volt jogosult rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, és ezzel alanyi jogon ingyenes étkezésre a bölcsődében, az óvodában és az általános iskolában, valamint 50 százalékos étkezési kedvezményre a középfokú oktatási intézményekben, addig alig öt évvel később, 2015-ben már csak 442 ezer. Mivel a nyugdíjminimum 2016-ban és 2017-ben sem emelkedett, minden bizonnyal ma már ennél is jóval kevesebben tartoznak a kedvezményezetti körbe, ezek a statisztikai adatok azonban még nem ismertek.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak a tankönyveket is ingyen kapják. Jelenleg alanyi jogon csak alsó tagozatban jár térítésmentesen a könyv, felsőben és középiskolában azonban fizetni kell érte – kivéve, ha a gyermek jogosult a kedvezményre, nagycsaládban él, vagy tartósan beteg, vagyis az ingyenes könyvektől is rászorulók tízezrei estek el az elmúlt években. A kedvezményre jogosult gyermekek ráadásul augusztusban és novemberben természetbeni támogatást is kapnak Erzsébet-utalvány formájában, amit készétel, ruházat vagy tanszer vásárlására fordíthatnak. A támogatás alapösszege 6000, hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek 6500 forint.

A javaslatcsomag a szociális törvényt is módosítaná, így elfogadása esetén jövőre emelkedik az időskorúak járadékának és a közgyógyellátásnak a jogosultsági küszöbe is. Előbbi a megélhetést jelentő jövedelemmel nem rendelkező időseknek nyújtott pénzbeli ellátás. Azért, hogy ne essenek el még többen még ettől az ellátástól is, a kormány a jogosultsági küszöböt a házasságban vagy élettársi kapcsolatban élő, nyugdíjkorhatárt betöltött személy esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 80 százalékáról 85 százalékára emeli. Egyedülálló, 75 évesnél fiatalabb személy esetén a küszöb a nyugdíjminimum 95 százalékáról 100 százalékra emelkedik, ennél idősebb egyedül élőnél pedig 130-ról 135 százalékra, 38 475 forintra. A módosítás azt is leszögezi, hogy 2018-tól az időskorúak járadékának jövedelmi jogosultsági határai a nyugdíjemeléssel megegyező arányban emelkednek.

Nő a jogosultsági határa az egyik szociális segélynek is. Azok az aktív korú személyek jogosultak az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra, akik gyermekük felügyeletének megoldatlansága vagy egészségkárosodásuk miatt nem foglalkoztathatók. A támogatás havi összege a családi jövedelemhatár és a jogosult családja havi jövedelmének különbözete, de nem haladhatja meg a nettó közfoglalkoztatási bér 90 százalékát. Jövőre úgy emelik az ellátást, hogy annak összege a család jövedelmét a nyugdíjminimum 92 százaléka (26 220 forint) helyett annak 95 százalékára (27 075 forint) egészítse ki.

Nő a normatív közgyógyellátásra jogosultak száma is, miután öt százalékkal emelik az ellátásra jogosító jövedelemküszöböket. Míg jelenleg a családban élő kérelmezők csak akkor kapnák a támogatást, ha a családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el nyugdíjminimumot, azaz a 28 500 forintot, a jövőben ez a határ 29 925 forintra nő, míg egyedül élők esetében 42 750 forintról 44 175 forintra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.