Így védte a Fidesz Sorost a nemtelen támadásoktól

Közleményben tiltakozott a Fidesz egy Soros Györgyöt lejárató újságcikk ellen. Na nem most – még 1992-ben.

Koncz Tamás
2017. 05. 03. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz-kormány Soros György elleni, orwelli víziókat megszégyenítő propagandája láttán nehéz elképzelni, hogy ugyanez a párt egykor közleményben állt ki a milliárdos üzletember és egyetemi hallgatókat támogató alapítványa mellett.

Pedig ez történt: a Hír TV találta meg az archív cikkeket, amik egy közéleti vita kapcsán mindennél élesebben jelzik a párt irányváltását. 1992 szeptemberében leleplezőnek szánt cikk jelent meg Csurka István lapjában, a Magyar Fórumban, a szerző Zacsek Gyula pedig Soros mellett Orbán Viktort is kritizálta:

„Nézzék meg Orbán Viktor szerepét: a Soros Alapítvány évek óta öli bele a pénzt.  A választások után főszerepet osztottak rá”

– írta Zacsek, utalva arra, hogy Orbán Viktor Soros-ösztöndíjjal tanulhatott Oxfordban.

A Fidesz válaszul akkor közleményt adott ki szeptember 28-án: „Megdöbbenéssel figyeljük a Soros György személyét érő nemtelen támadásokat ( ). Látva a felsőoktatás szorult helyzetét, úgy gondoljuk, hogy az újabb nemzedékeknek is szüksége lesz arra az önzetlen támogatásra, amit a Soros-Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog. Tiltakozunk az alapítvány politikai csatározásokba történő bevonása ellen!”

A Hír TV szerint a közleményt – amit tavaly az azóta beszántott Népszabadság is felidézett – valószínűleg az egykor még liberális párt volt sajtófőnöke, Bayer Zsolt adta ki. Bayer 1993-ban ment át a Népszabadsághoz – a váltást akkor azzal magyarázta, hogy belefáradt a politikába, úgy érzi, nem tudja tovább folytatni. Később azonban újra erőre kapott, és ma a konzervatív-populistává formálódó Fidesz-kormány legelszántabb, legharagosabb szószólójának számít.

Orbán ugyanakkor még évekkel ezelőtt sem volt korábbi támogatójának esküdt ellenzéke: mint a Mandiner megírta, 2010 októberében személyesen találkozott Soros Györggyel, aki a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül egymillió dollárral támogatta a kolontári vörösiszap-katasztrófa áldozatait és a helyi újjáépítést. A miniszterelnök későbbi meghívásait az üzletember már nem fogadta el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.