Integrity Lab: Ma már mások a fideszesek, mint tavaly nyáron

Kilenc hónap alatt a kormánypárt folyamatosan elvesztette a fővárosi és a diplomás szavazókat.

MN
2017. 05. 16. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a közvélemény-kutatások általában – a Medián nevezetes kivételével – azt mutatják, hogy érdemben nem változott a Fidesz táborának nagysága, az Integrity Lab négy, tavaly július óta készült felmérése szerint alaposan átalakult annak belső összetétele.

Kilenc hónap alatt – a negyedévente készült, ezerfős felmérések szerint – a kormánypárt folyamatosan veszített fővárosi és diplomás szavazókat: előbbiek aránya a táboron belül 19-ről 10 százalékra, utóbbiak aránya 17-ről 10 százalékra csökkent. Tehát 2016 nyarán tízből két fideszes volt budapesti és három élt községben, április végén ez tízből egy fővárosi és négy községi szavazót jelent.

A változás vélhetően két eseményhez köthető: az egyik a kvótanépszavazás, és az azt megelőző bevándorló- vagy menekültellenes kampány, illetve az áprilisban, a CEU ügyében kezdődött tiltakozási hullám.

Az Integrity Lab legújabb országos reprezentatív közvélemény-kutatásában azt is megkérdezték a résztvevőktől, hogy milyen kormányt látnának legszívesebben 2018-tól. A választók 16 százaléka azt szeretné, ha a Fidesz újra kétharmadot kapna, 12 százalék pedig az egyszerű többséggel látná szívesen kormányon a Fideszt.

A kétharmad a Fidesz-szavazókat is megosztja: a kormánypárti szavazók fele kétharmados felhatalmazást, 30 százalékuk viszont csak egyszerű többséget szeretne. Tíz százalékuk pedig egyenesen valamilyen koalíciós forgatókönyvet támogatna: 5 százalék Fidesz–Jobbik koalíciót, 5 százalék pedig egyértelmű többség nélküli eredményt.

Gyurcsány Ferenc szerepe továbbra is megosztó: az összes válaszadó 9 százaléka vele, 8 százaléka nélküle felálló baloldali kormányt szeretne látni egy év múlva. A megkérdezettek hetede (14 százaléka) viszont azt szeretné, ha a jövő tavaszi választások után senkinek nem lenne többsége a parlamentben.

###HIRDETES###

A fővárosban a Fidesz-kormány maradását csak 14 százalék szeretné, míg a budapestiek harmada valamelyik baloldali kormányváltó forgatókönyvet preferálja. Csak a Gyurcsány nélküli koalíciós kormányt 17 százalék várja, további 14 százalék szeretné, ha az új ellenzéki kormány a volt miniszterelnökkel állna fel. Budapesten lényegében csak a Fidesz kemény magja maradt, hiszen itt a legmagasabb azok aránya, akik kifejezetten a teljes felhatalmazást jelentő kétharmados folytatást várják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.