Ismét iráni üzletekről tárgyalt Semjén Zsolt

A budapesti nagykövettel találkozott, banki együttműködésről és egy repülőjáratról is szót ejtettek.

Koncz Tamás
2017. 05. 10. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét iráni ügyletekről tárgyalt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes: május 6-án találkozott Gholamali Radzsabi Jazdival, Irán budapesti nagykövetével, akivel egyebek között a két ország gazdasági kapcsolatairól tárgyaltak.

Semjén arról beszélt, hogy tovább erősödhet az iráni bankok és magyar partnereik közötti együttműködés, másrészt fejlesztenék a nemzetközi akadémiai kapcsolatokat is. A találkozón szó esett egy közvetlen Teherán–Budapest repülőjárat létrehozásáról is – tudósított az eseményről az Irna iráni hírügynökség. A beszámolót Ungár Péter LMP-s politikus vette észre.

Pontosítás

Cikkünk korábbi változatában az IRNA tudósítása alapján azt írtuk, a találkozóra a szerb fővárosban került sor. Irán budapesti nagykövetségének egy korábbi dolgozója azonban azóta értésünkre adta, hogy az IRNA-nak nincs magyarországi munkatársa, csak szerbiai, ezért tüntették fel anyaguk keletkezési helyszíneként Belgrádot.

Semjén Zsolt még április elején látogatott Iránba, a program pedig több szempontból is emlékezetesnek bizonyult. A kereszténydemokrata politikus ekkor kötött megállapodást az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjével, Ali Akbar Salehivel, hogy a két ország 25 megawattos teljesítményű atomreaktorokat fejleszt majd afrikai és ázsiai országok számára, a közös atomprogramot pedig 26,4 milliárd forintnyi összeggel készek hitelezni magyar bankok.

Másrészt, április 3-án úgy nyújtották be a Semjén Zsolt nevével szignózott lex CEU-módosítást, hogy a miniszterelnök-helyettes akkor még Iránban járt – ezzel közokirat-hamisítás történhetett. Semjén később elismerte, előre aláírta a nevével ellátott dokumentumot, de a tárca szerint ezzel minden rendben van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.