Kirúgták a „Vállalkozz itthon, fiatal!” program felelősét

Támogatást ígértek, de sokan hiába várnak a pályázatuk elbírálására. Személyi következményei lettek.

MN
2017. 05. 22. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn kezdeményezte Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatójának felmentését – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Ez a cég volt a felelős a „Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása”, ismertebb nevén „Vállalkozz itthon, fiatal!” programért, de a tárca közleménye szerint a lebonyolítás során „nem biztosította a pályázat összhangját a kiírással, és a mentorálás során nem a kellő körültekintéssel járt el”.

Az EU-s forrásból nyújtott támogatások célja az lenne, hogy a külföldön szerencsét próbáló, vállalkozó kedvű fiatalokat hazacsábítsa a kormány: 3 millió forintot adnának azoknak, akik Budapesten vagy Pest megyében indítanának saját vállalkozást. Nemrégiben azonban a 444.hu megírta, hogy sokan hiába várnak a pályázatuk elbírálására, közben viszont járulékot kell maguk után fizetniük, ötletüket pedig más megvalósította.

Varga Mihály korábban azt mondta: ő is a sajtóból értesült arról, hogy a program kifizetései sokat késnek, ezért belső vizsgálat indult, amelynek „talán személyi következményei is lesznek majd”. A miniszter elismerte: „lényegében nyolc-kilenc hónapja érdemi bírálatok nem történtek annál a két intézménynél, amelyeknek az lett volna a dolguk, hogy a beérkezett pályázatokat elbírálják.” 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.